Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy selekčních jazyků (UBK / KN008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN008 - Teoretické základy selekčních jazyků, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pořádání informací a informační analýza dokumentů2. Selekční jazyk. Druhy a typy selekčních jazyků3. Množiny a selekční jazyky. Vztahy mezi množinami a operace na množinách.4. Názvy a pojmy. Názvy jako jména tříd.5. Klasifikace věd. Dějiny klasifikací věd6. Sémiotika, znaky a znakové soustavy7. Synonymie a její odstraňování, slova s protikladným významem8. Homonymie, polysémie a její odstraňování, vágnost slovních znaků, slova s malou informační hodnotou, nevýznamová slova9. Syntagmatické a paradigmatické vztahy lexikálních jednotek (vztahy v řízených slovnících)10. Automatická indexace a metody vstupní analýzy textu

Literatura

PALÁTOVÁ, R.; KOVÁŘ,B. Informačné selekčné jazyky 2. Bratislava, 1985. BAKO, M. Informačné selekčné jazyky 3. Bratislava, 1984. KOVÁŘ, B. Věcné pořádání informací a selekční jazyky. Praha, 1984. ČSN ISO 5127-6 (01 0163). Dokumentace a informace : slovník. Část 6: selekční jazyky. 1994. ČSN ISO 5963 (01 0174). Dokumentace : metody analýzy dokumentu. 1996. ČERNÝ, J.; HOLEŠ, J. Sémiotika. Praha : Portál,, 2004. WIMMER, G. Úvod do analýzy textov. Bratislava : Veda,, 2003. ISBN 80-224-0756-9.

Požadavky

Aktualizace 12/13 -Zápočet se uděluje na základě aktivní účasti na seminářích, tj. zpracování a přednesu krátkého referátu, nebo demonstrace zvládnutí obsahové analýzy dokumentu. Povolena absence na 1/3 uskutečněných seminářů (u kombinovaného studia na ?).Zkouška bude písemná (ve zdůvodněných případech možno domluvit ústní). Celkem bude test obsahovat čtyři otázky. Dvě faktografického charakteru, na něž postačí jednoslovné odpovědi. Dvě otázky vyžadující výklad termínu nebo jevu, na něž je potřeba odpovědět stručně několika větami. Každá otázka bude hodnocena čtyřmi body. O bodovém hodnocení budou studenti informováni na konci semestru.Vzhledem k tomu, že na předmět navazuje Věcné pořádání v letním semestru, bude zkoušení ukončeno 19 . 2 . 2010.

Garant

PhDr. Aleš HRAZDIL