Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identifikace dokumentů (UBK / KN045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN045 - Identifikace dokumentů, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKA:Katalogizační teorie - historie a současnost katalogizační praxe - pařížská konference a její principy - současný stav katalogizace v ČR - představitelé jmenné katalogizace v ČR.Katalogizační politika NKP - vývoj katalogizační politiky v 90. letech 20. století - integrační tendence ve zpracování dokumentů - externí zdroje pro zpracování - koncepce rozvoje Souborného katalogu ČR - souborné katalogy.Standardy pro jmenné zpracování (ISBD - International Stanadard Bibliographic Description, AACR2 - Angloamerická katalogizační pravidla, výstupní formáty MARC21, UNIMARC - projekt "Kooperativní tvorba a využívání souboru národních autorit" v NK ČR.CVIČENÍ:Rámcové postupy tvorby katalogizace záznamů pro monografie - obecná pravidla popisu, platná pro všechny oblasti údajů: psaní malých a velkých písmen, zkratky a zkracování, jazyk a písmo popisu - všeobecný mezinárodní standardní bibliografický popis ISBD (G) - struktura a forma záznamu - výstupní formát UNIMARC - MARC21 - oblast údajů o názvu a odpovědnosti - oblast údajů o vydání - oblast specifických údajů pro seriály a speciální dokumenty - oblast nakladatelských údajů - oblast údajů fyzického popisu - oblast údajů o edici - oblast údajů poznámky - oblast údajů o standardním čísle a dostupnosti - oblast kódovaných údajů - oblast selekčních údajů - záhlaví - autority.

Získané způsobilosti

Student pozná teorii identifikace dokumentů, seznámí se s katalogizačními pravidly a standardy a s metodikou jmenné katalogizace. Prakticky si osvojí tvorbu bibliografických záznamů a jejich modifikací pro různé druhy dokumentů.

Literatura

ČSN 01 0195. Bibliografický záznam. Praha: Vydavatelství norem, 1992. BUŘILOVÁ, Marcela. Identifikační popis [online]. Praha: Ústav informačních studií a knihovnictví FFUK, 2008. STÖKLOVÁ, Anna. Základy zpracování dokumentu [online]. Praha: Ústav informačních studií a knihovnictví FFUK, 2007. VODIČKOVÁ, H. Identifikace dokumentů. Praha, 1982.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: Aktualizace 12/13.účast na seminářích (povolena absence ve dvou cvičeních)Kritéria pro zvládnutí zápočtového testu: forma zkoušky: písemný testúčast na semináříchtest je zaměřen na problematiku knihovnických standardů pro jmennou katalogizaci studenti mají nárok na jednu opravu zápočtového testuzápočet lze získat do konce zápočtového týdne daného rokuKritéria pro zvládnutí zkoušky:forma zkoušky: písemný test účast na zkoušce je podmíněna splněním zápočtustudenti mají nárok na jednu opravu zkouškyZkoušení předmětu bude ukončeno do 30. června kalendářního roku.

Garant

Mgr. Dagmar SMÉKALOVÁ

Vyučující

Mgr. Dagmar SMÉKALOVÁMgr. Dagmar SMÉKALOVÁ