Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knihovnické systémy (UBK / KN048)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN048 - Knihovnické systémy, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TerminologieDefinice pojmu automatizace, automatizovaný knihovní systém, integrovaný knižnično-informačný systém, knižnično-informačný systém. Typy AKS. Klasifikace AKS.Automatizace knihoven (dále jen AK)Přístupy k AK, vývoj AK u nás a ve světě (etapy). Hlediska AK.Projektování AKPříprava, systémová analýza současného stavu knihovny. Výhody a nevýhody automatizace knihoven.Kritéria výběru a hodnocení AKSInovace. Výběr a nákup AKS, instalace a provoz AKS. Obecná a funkční kritéria.Automatizované knihovní systémyModuly AKS - akvizice, katalogizace, výpůjční modul, správa seriálů, MVS, OPAC.Vybrané české a zahraniční AKSAdvanced Rapid Library. CDS/ISIS - WINISIS. DAWINCI. Ex Libris: Aleph, SFX, MetaLib. Kp-sys, KpWin SQL. LANius, Clavius. T - Series. DAIMON. MAKS. ProfLib. Smartlib. Reliéf. BIBIS. GLIS. OLIB 7. PC-LIB.

Literatura

KIMLIČKA, Š. Princípy informačných systémov. Bratislava : STK, 2006.

Požadavky

Požadavky na studenta v průběhu semestru a kritéria pro hodnocení: Způsob ukončování studijního předmětu: aktivní 80% účast na seminářích, vypracování (+ příp. přednes) referátu na vybrané téma vypracování seminární práce na vybrané téma (zápočet), písemný test (zkouška).Referát- 5 normostran, dále musí splňovat náležitosti jako seminární práce (viz níže), studenti jsou připraveni referát přednést, odevzdává se v tištěné podobě, o tématech a termínu odevzdání referátu budou studenti informováni během semestru;Přehled částí seminární práce (dále jen SP)Titulní list - název fakulty, název ústavu, název práce, jméno a příjmení autora, název předmětu, datumObsah:Úvod - o čem práce pojednává, cíl práce, proč jsem si vybral toto témaJádro práce - hlavní text, obrazový materiál a symboly, ostatní náležitosti hlavního textu (číslování částí - 2.1, 2.2., 2.3 - podčástí, obrázků, tabulek apod.), poznámkyZávěr - k čemu jsem dospělSeznam literatury (seznam bibliografických odkazů - dle normy ISO 690 viz Doporučení k BP dostupné na webu ÚBK)Přílohy - podle charakteru prácePrůvodní materiál - CD, hudební skladby, kazety, reklamní materiály apod.Rozsah SP- při 10-bodovém písmu a dvojce řádkování má mít seminární práce 5 stran, při 12-bodovém písmu 7 stran- titulní list, stránka s obsahem, popř. průvodní materiál se do rozsahu nezapočítávají- všechny čtyři okraje mají standart 2,54 cm- typ písma Arial, Times New RomanPřijetí SP- seminární práce a PP prezentace bude přijímána v elektronické podobě e-mailem, o termínu odevzdání SP budou studenti informováni během semestru;Zkouška:- zkouška bude probíhat písemnou formou, o obsahu písemné zkoušky, bodovém hodnocení a počtu opravných termínů budou studenti informováni během semestru.

Garant

Mgr. Alena BRŮŽKOVÁ

Vyučující

Mgr. Jarmila BENÍČKOVÁMgr. Jarmila BENÍČKOVÁ