Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Služby knihoven a inf. služby (UBK / KN051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN051 - Služby knihoven a inf. služby, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek1. Terminologie1.1. Definice a pojetí informačních služeb1.2. Měřítka efektivnosti informačních služeb1.3. Diferenciace služeb a kategorizace uživatelů2. Informační potřeby2.1. Druhy informačních potřeb2.2. Informační šumy2.3. Informační bariéry3. Zjišťování informačních potřeb3.1. Etapy průzkumu informačních potřeb3.2. Metody zjišťování informačních potřeb4. Typologie informačních služeb knihoven4.1. Výpůjční služby (MVS, MMVS)4.2. Bibliografické, referenční a faktografické služby4.3. Rešeršní služby4.4. Konzultační služby4.5. Studijně rozborová činnost4.6. Ediční a grafické služby4.7. Reprografické služby5. Komerční informační služby5.1. Informační služby pro podnikatele5.2. Informační služby databázových center5.3. Komerční využití internetu, modely vyhledávání a modely šíření informací6. Public relations6.1. Definice, výklad pojmu6.2. Složky public relations6.3. Aplikace zásad PRCvičení1. Metody vyhledávání informací ve vybraných databázích.2. Metody rešeršování a vyhodnocování relevance informací.

Literatura

SMETÁČEK, V. Informační potřeby a jejich optimální uspokojování. Praha : Univerzita Karlova, 1990. 3. SOLAR, J. Okolo pultu. Praha : FINIDR, 1996. 1.ČERNÁ, M. STÖCKLOVÁ, A. Služby knihoven a informačních středisek. Praha : Univerzita Karlova, 1992.

Požadavky

Kritéria pro zvládnutí zkoušky: absolvování předmětu BKN 013 Dokumentografické systémy a získání zápočtu. Zkouška je formou písemného testu, student vypracuje tři zadané otázky, popíše z jaké literatury čerpal, uvede příklady z praxe apod. Za každou správně zodpovězenou otázku získá max. 5 bodů (max. 15 bodů A, 14 bodů B, 13 bodů C, 12 bodů D, 11-10 bodů E, 9 a méně bodů F). Písemný test je v rozsahu obsahového zaměření přednášek, s důrazem na základní orientaci v problematice.

Garant

Mgr. Miroslava SABELOVÁ