Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biblioterapie (UBK / KN150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN150 - Biblioterapie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a začlenění biblioterapie do psychoterapie a termíny související, historie a vývoj BT.2. Pojetí, typy, druhy a dělení biblioterapie, funkce literatury v biblioterapie, použití, účinky a cíle biblioterapie.3. Předpoklady zavádění biblioterapie, osobnost terapeuta, typy literatury pro biblioterapie, projekty biblioterapie v ČR.4. Cílové skupiny - děti, dospívající, dospělí, senioři; uplatnění BT - nemocnice, léčebny, věznice, ústavní péče; typy literatury - populárně naučná, beletrie, poezie.5. Oblasti uplatnění biblioterapie - psychické poruchy (neurózy, psychózy, psychopatie).6. Oblasti uplatnění biblioterapie - nemoci.7. Oblasti uplatnění biblioterapie - postižení (tělesné, mentální).8. Oblasti uplatnění biblioterapie - závislosti.9. Oblasti uplatnění biblioterapie - mezilidské vztahy (partnerské, rodinné a mezigenerační vztahy, násilí).10. Oblasti uplatnění biblioterapie - sociální problémy (nezaměstnanost, menšiny, stáří, umírání, smrt).

Získané způsobilosti

Student je schopen definovat pojmy - biblioterapie, bibliopsychologie, bibliopedagogika. Zná typy, druhy biblioterapie, funkce literatury v biblioterapii. Umí v katalogu knihovny vybrat vhodnou literaturu pro jednotlivé oblasti biblioterpie s ohledem na cílové skupiny uživatelů a jejich zvláštnosti.

Literatura

VÁŠOVÁ, L. Čtenáři a uživatelé informací. (Základy psychologie a pedagogiky čtenáře.) . 1987. VÁŠOVÁ, L. Úvod do bibliopedagogiky. Praha, 1995. ISBN 80-85866-07-2.KŘIVOHLAVÝ, J. Biblioterapie. Československá psychologie. 1987.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, prezentace vyhledaných záznamů dokumentů dle zadání k alespoň jedné z oblastí uplatňování biblioterapie a zapojení do diskuze k prezentovaným výsledkům vyhledávání. Zpracování referátu o vybraném zahraničním biblioterapeutickém projektu.Kritéria pro zvládnutí zkoušky:Písemné zpracování seznamů 10 - 15 záznamů knižních dokumentů ke každé charakterizované oblasti; záznamy musí obsahovat bibliografickou citaci, anotaci a stručné zdůvodnění výběru dokumentu.

Garant

Mgr. Jiřina KUDELOVÁ