Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační politika 2 (UBK / KN155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KN155 - Informační politika 2, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úloha informační politiky ve společnosti, tvorba a uplatňování informační politiky, instrumenty informační politiky.2. Základní pojmy informační politiky, data, informace, poznatek, znalost, specifika digitální informace, informace jako tovar, informace z pohledu práva, média, informační služby.3. Listina základních lidských práv a svobod, svobodní přístup k informacím, ochrana soukromí, ochrana intelektuálního vlastnictví, digitální podpis, WIPO, autorský zákon, digitální řízení autorských práv, průmyslové právo, patenty, užitné vzory, průmyslové vzory, ochranné známky, obchodní jména a označení původu.4. Informační/znalostní společnost, e-government.5. Nové médium a informační ekonomika.6. Digitílní knihovna.7. Informační politika a její šest okruhů.8. Informační politika Evropské unie, informační systémy a služby o Evropské unii - CORDIS (www2.cordis.lu), KnowEurope (www.knoweurope.cz).9. Informační služby ve vědě, vývoji a technickém rozvoji IFLA - historie, poslání a organizační principy a globální programy z hlediska informační politiky.10. Příklady informačních politik v zemích Evropské unie.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni orientovat se v problematice informační politiky a v jejích aspektech na národní, evropské i světové úrovni.

Literatura

Challenge and change in the information Society. Facet Publixhing 2003. 229 s. ISBN 1-35604-453-X.VLASÁK, R. Informační dálnice a knihovny. 2. vyd. Praha : SKIP, 1996. TOFFLER, A;TOFFLEROVÁ, H. Nová civilizace : Třetí vlna a její důsledky. Praha, 2001. MACHLUP, F. Produkce a distribuce znalostí ve Spojených Státech. 1962. KRIŠTOFIČOVÁ, E.; JURČACKOVÁ, Z.; ONDRIŠOVÁ, M. Terminologický slovník z knižničnej a informačnej vedy [elektronický zdroj]. vyd. [Bratislava] : STIMUL, 1999. ISBN 80-88982-12-X.

Požadavky

Aktualizace 12/13.Účast na zkoušce je podmíněna předložením referátu na zadané téma.

Garant

Prof. Ing. Milan KONVIT, CSc.