Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj a současnost knižní kultury (UBK / KT002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KT002 - Vývoj a současnost knižní kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika knižní kultury od přelomu 19. a 20. století. Rozvoj realistického myšlení a pokusy o revizi mýtů minulosti2. Hnutí za krásnou knihu, jeho zakladatelé, protagonisté. Bibliofilie a její projevy v současnosti3. Moderní umělecké směry 20. století a jejich vliv na podobu knižní kultury (symbolismus, surrealismus, dadaismus, futurismus ad.)4. Vývoj knižní vazby ve 20. století5. Proměny formy knihy ve 20. a na prahu 21. století6. Úvod do problematiky restaurování knižních fondů7. Úvod do konzervace knižních fondů8. Česká žurnalistika 18. a 19. století9. Česká žurnalistika 20. století10. Počátky nakladatelského podnikání v českých zemích11. Nakladatelství v českých zemích 1918-193812. Nakladatelská činnost po roce 1945

Získané způsobilosti

Student se po absolvování předmětu orientuje v oblasti české i obecné knihovědy, její terminologii na rozšířené úrovni.Získá základy z oblasti preventivní péče o archiválie a dokumenty kodikologické povahy.

Literatura

BOHATCOVÁ, M. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. BERÁNKOVÁ, M. Český periodický tisk do roku 1918. Novinář, Praha, 1981. VOIT, P. Encyklopedie knihy. Praha, 2006. Ďurkovič, M. Restaurování a konzervování archiválií a knih.

Požadavky

Akt. 2012/13Předmět je ukončen závěrečným písemným testem (požadavek 70% úspěšnost), který proběhne ve zkouškovém období zimního semestru. U zkoušky je vyžadována znalost literatury zadané přednášejícím v sylabu a průběžně v rámci jednotlivých modulů (samostudium). Sledování odborných akcí vztahujících se ke knižní kultuře v současnosti.

Garant

Mgr. Jana BROŽOVSKÁ, Ph.D.Doc. PhDr. Milada PÍSKOVÁ, CSc.

Vyučující

Mgr. Jana BROŽOVSKÁ, Ph.D.