Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká poezie (UBK / KT006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KT006 - Současná česká poezie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rok 1945 je výrazným předělem mezi poezií, kterou dnes už považujeme za "klasickou" (Nezval, Wolker, Hora, Halas, Zahradníček, Seifert aj.), a mezi poezií "současnou", jež ve svých protagonistech vychází z jiných podmínek, v jednotlivých úsecích ovlivňovaných politickými tlaky.Celé období má rozdílné fáze - 1945-48 ještě různorodost a snaha o navázání na předválečný vývoj a široké spektrum literatury, přičemž dominujícím tématem jsou ohlasy války. 1948-53 je poezie usměrněna regulemi socialistického realismu, preferována je literatura s budovatelskými tématy (hlavní představitel takové poezie Pavel Kohout). 1953-58 jisté uvolnění a vzniká nepatetická poezie tzv. všedního dne spojená s časopisem Květen (Jiří Šotola, Miroslav Červenka, Vlasta Dvořáčková aj.). 1958-60 pokusy státních ideologů zastavit vývoj k liberalizaci v kultuře, nicméně v období 1960-69 nástup nadějných debutantů (Josef Hanzlík, Jiří Gruša, Ivan Wernisch, Antonín Brousek aj.), pro něž ideologie již není svazující podmínkou. Po 1969 až do 1989 znovu utužení poměrů, kromě Viléma Závady není v oficiální úrovni jiných význačných básníků (někteří v emigraci, mnozí publikují jen v samizdatu), nejplodnějším je Miroslav Florian píšící i na bezprostřední politická témata. Jen váhavě nastupuje mladší generace (Miroslav Šimon, Karel Sýs aj.), vědomě zůstává u omezené a spíše osobní tematiky. Po roce 1989 vyvstaly všechny možnosti, ale soukromá nakladatelství z komerčních důvodů se brání vydávání poezie, takže hodně sbírek vychází vlastním nákladem. Je k dispozici plejáda autorů, od tradicionalistů po experimentátory (Alena Nádvorníková) až excentristy (J. H. Krchovský), často jen s krátkodobým ohlasem.

Získané způsobilosti

Student získává dovednost analyzovat vlivy, které určují směry a trendy v české a světové poezii. Umí aplikovat tyto poznatky do oboru knihovnictví.

Literatura

KOŽMÍN, Zdeněk, TRÁVNÍČEK, Jiří. Česká poezie od 40. let do současnosti. Brno: Masarykova univerzita, 1994. URBANEC, Jiří. Střídavý čas naděje (K české literatuře po roce 1945). Ostrava: Ostravská univerzita, 1994. HRABÁK, Josef. Poetika. Praha: Československý spisovatel, 1977. MACURA, Vladimír. Šťastný věk. Symboly, emblémy a mýty 1948-1989. Praha: Pražská imaginace, 1992. CHALUPECKÝ, Jindřich. Tíha doby. Stati o časových souvislostech a situacích kultury 1968-1988. Olomouc: Votobia, 1997.

Požadavky

Pro připuštění ke zkoušce nutno vypracovat text v rozsahu 3 - 5 normostran s analýzou sbírky, kterou určí vyučující.

Garant

Doc. PhDr. Jiří URBANEC, CSc.