Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovenská literární tvorba (UBK / KT027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KT027 - Slovenská literární tvorba, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Moderní směry ve slovenské literatuře. Slovenský samizdat a exilová tvorba. Česko-slovenské literární vztahy v totalitním režimu.Matice slovenská v moderní době. Nové poslání, nové aktivity. Současná literární centra na Slovensku. Problematika postavení slovenských spisovatelů žijících mimo území Slovenska. Americko-slovenská literatura. Renesance duchovní literatury na Slovensku, její představitelé a protagonisté. Prezentace slovenské literatury v česko-slovenském, evropském a světovém kontextu. Vzájemné obohacování české a slovenské literatury v 21. století.

Literatura

HVIŠČ, J. aj. Biele miestá v slovenskej literatúre. Bratislava, 1991. HAMADA, M. a MIKULA, V. Stručný prehľad vývinu slovenskej literatúry po roku 1945. Bratislava, 1990.

Požadavky

Průběžné studium odborné literatury, sledování slovenských literárních časopisů, četba knih slovenských spisovatelů 20. a 21. století. Vedení čtenářského deníku, jako přípravy na závěrečnou zkoušku. Seznámení se s trendy současné slovenské literární kritiky, jejími hlavními představiteli.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav ZELINSKÝ, CSc.