Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitalizace a veřejné knihovny (UBK / KT040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KT040 - Digitalizace a veřejné knihovny, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvorba projektů kulturního dědictví.2. Strategické plánování digitalizace.3. Vzhled systému zaměřený na uživatele a jeho potřeby.4. Volba stragií digitalizace dokumentů.5. Technologie převádění dat.6. Technologie uchovávání dokumentů.7. Metadata.8. Kontrola kvality a hodnocení systému.

Získané způsobilosti

Student se formou exkurze, cvičení a odborných přednášek naučí digitalizovat písemné materiály.

Literatura

Duspiva Zdeněk. Digitalizace - jako budoucnost elektronických médií. Votobia, 2004. Konvit, Milan. Digitalizace a veřejné knihovny. Opava, 2011. FOBEROVÁ, Libuše. Hodnocení vybraných digitálních knihoven z hlediska informační architektury. Havlíčkův Brod, 2010. Informační studia a knihovnictví v elektronických textech. Karolinum. Praha, 2002. FOBEROVÁ, Libuše. Testování uživatelského rozhraní vybraných digitálních knihoven ? předmluva k výzkumu. Havlíčkův Brod, 2010. FOBEROVÁ, Libuše. Výzkum za účelem vytvoření uživatelského modulu v prostředí digitální knihovny. Havlíčkův Brod, 2010. NOVOTNÝ, Lubomír, Miloš KORHOŇ a Milan TICHÁK. Digimon: digitalizace a mikrofilmování moravských novin. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7053-288-1.POLIŠENSKÝ, Jiří . Digitalizace jakou součást technologie reformátování knihovních fondů. Praha, 1999. HÝBL, František. Digitalizace komenián. Praha, 2002. FOBEROVÁ, Libuše. Digitalizace národního kulturního dědictví v Polsku. Brno, 2012. FOBEROVÁ, Libuše. Dnešek a zítřek digitálních knihoven v Polsku. Havlíčkův Brod, 2009. FOBEROVÁ, Libuše a KONESZOVÁ, Barbora. Výzkumné metody v knihovnictví. Havlíčkův Brod, 2007.

Požadavky

Účast na zkoušce je podmíněna přednesením referátu zpracovaném v Power Pointu o rozsahu 30 normostran textu s obsahovým zaměřením na problematiku budování digitálních knihoven. Aktualizace 14/15.

Garant

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.Prof. Ing. Milan KONVIT, CSc.

Vyučující

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.Mgr. Jitka ŠTĚRBOVÁ