Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knihovědný seminář (UBK / KTP04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KTP04 - Knihovědný seminář, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní náplní je aplikace získaných teoretických znalostí do praxe. Posluchači se v paleografických ukázkách seznámí s typy písma užívanými při tvorbě rukopisných a později tištěných knih, jejich výzdobou (iluminace resp. později ilustrace) a obecně charakterem knihy. Součástí se stane i četba a samostatná analýza vybraných kodikologických pramenů (jazykově českých, německých a latinských), jak rukopisného, tak tištěného charakteru zaměřující se na problematiku zvládnutí textu po stránce technické, obsahové i oblasti provenience.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu bude posluchač schopen pracovat s manuskriptem i tištěným textem češtině, latině, němčině.

Literatura

BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. HLAVÁČEK, I. Knihy a knihovny českého středověku. Praha, 2005. Hlaváček, I. Úvod do latinské kodikologie. Praha 1978, 1992. Voit, P. Encyklopedie knihy. Starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha 2006. Hledíková, Z., Kašpar, J. Paleografická čítanka. 2 sv., Praha 1982. Hlaváček, I., Kašpar, J., Nový, R. Vademecum pomocných věd historických. Praha 1988, 1992, 1997, 2002. Praha, 2006.

Požadavky

Akt. 2012/13-Zvládnutí četby, překladu a analýzy českého a cizojazyčného textu. -Vypracování seminární práce a rešerše na téma zadané přednášejícím na semináři.Termín odevzdání: 3.12. příslušného akademického rokuForma: -elektronicky jana.onderkova@fpf.slu.cz,-tištěná forma

Garant

Mgr. Jana BROŽOVSKÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana BROŽOVSKÁ, Ph.D.