Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diverzifikace funkcí v knihovně (UBK / KTP08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / KTP08 - Diverzifikace funkcí v knihovně, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní trendy ve veřejném knihovnictví:1) Orientace na to, co lidé potřebují.2) Silné, centrální služby, překonání roztříštěnosti.3) Využití všeho, co nabízejí nové technologie.4) Nové služby v digitálním prostředí.5) Kvalitativně odlišná spolupráce.

Získané způsobilosti

Student získává dovednost analyzovat vlivy, které určují směry a vize veřejných knihoven. Umí aplikovat tyto poznatky do tvorby strategií a koncepcí moderních služeb veřejné knihovny. Orientuje se v základních a nadstandardních službách a umí je definovat.

Literatura

Jean-Claude Carriere, Umberto Eco. Knih se jen tak nezbavíme. Praha : Argo, 2010. ISBN 978-80-257-0266-6.Strategie pro evropské knihovny. Praha : Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, 2006. ISBN 80-85851-16-4.FOBEROVÁ, Libuše. Formování knihoven na komunitní centra vede k jejich zviditelnění. Knihovnický zpravodaj Vysočina [online], 2010. FOBEROVÁ, Libuše. Dokonalé služby v hudebních knihovnách. Duha [online], 2010. VLASÁK, R. Nová paradigmata knihovnictví. [online], 1999. RANKOV, P. Společenská funkce knihoven v dávné minulosti a nejbližší budoucnosti. ITlib [online], 2003. FOBEROVÁ, Libuše. Trend ve službách: management kvality. 2010. LOŠŤÁKOVÁ, D. Trendy vývoje evropských knihoven. Knižnice, 2007.

Požadavky

Aktualizace 12/13.Aktivní znalost učiva předmětu Trendy ve veřejných knihovnách. Podmínky k udělení zápočtu: 80 % účast v seminářích, splnění podmínek závěrečného testu, případně úkolů zadaných v seminářích. Předmět lze v případě výjezdu na Socrates/Erasmus studovat individuálně.

Garant

PhDr. Libuše FOBEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš BURGOTT