Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika (UBK / TN001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN001 - Estetika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nástin dějin estetického myšlení, hlavní představitelé, směry a jejich ideová východiska2. Základní terminologie, pokus o vymezení předmětu, interdisciplinární kontext3. Estetika života ("smysl života" a estetika, životní styl, hodnoty, vztahy mezi estetikou a etikou atd.)4. Estetika a poznání (umění jako způsob poznávání smyslového světa (intencionální, intuitivní, hermeneutické a symbolické poznání atd.)5. Estetika a čin (kulturní, umělecký, sociální, komunikativní, svádění...)6. Estetika a cítění (psychologické aspekty prožívání, sekundární emocionalita, prožívání, zkušenost atd.)7. Environmentální estetika (krása v nás a kolem nás)8. Estetika užité tvorby (věci, lidé, širší a užší životní prostředí...)9. O vkusu, módě, snobismu a kýči (feministická estetika)10. Estetika v umění (vymezení a hodnota umění, estetický objekt, vysoké a populární umění, ideologie, proměna estetické recepce atd.)

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

KULKA, T., CIPORANOV, D. (eds.). Co je umění? Texty angloamerické estetiky 20. století. Praha FF UK, 2010. ZUSKA, V. Estetika - úvod do současnosti tradiční disciplíny. Praha: Triton, 2001. ZAHRÁDKA, P. (ed.). Estetika na přelomu milénia. Praha: Barrister and Principal, 2010. PERINOLA, M. Estetika 20. století. Praha: Karolinum, 2000. POSPÍŠIL, Z. Kaleidoskop estetiky. Olomouc: PF UP Olomouc, 2006. ZAHRÁDKA, P. Vysoké versus populární umění. Olomouc: Periplum, 2009.

Požadavky

Aktiní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav ZELINSKÝ, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.Doc. PhDr. Miroslav ZELINSKÝ, CSc.