Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková komunikace v současných médiích (UBK / TN003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN003 - Jazyková komunikace v současných médiích, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve výkladové části bude podána komplexní informace o jazykové/řečové komunikaci v současnosti - budou připomenuty jednak zdroje současného jazykového úzu, jednak aktuální vnější i vnitřní vlivy působící na změny jazykových forem v jednotlivých jazykových plánech. Významnou složku výkladů tvoří informace z těch společenskovědních oborů, které chápou řeč/jazyk jako prostředí pro činnost (jak veřejnou - pracovně organizační, kulturní, uměleckou, tak soukromou).

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.Konkrétně:1. Vyhledat údaje potřebné k posouzení obsahu i formy komunikátů v klasických i elektronických zdrojích.2. Modifikovat verbální komunikát v jednotlivých výrazových rovinách s ohledem na cíl činnosti.3. Realizovat mluveným projevem komunikát svůj i komunikát (text) jiného autora.

Literatura

JELÍNEK, M., ŠVANDOVÁ, B. a kol. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1988. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. OSVALDOVÁ, B., HALADA, J. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha: Libri, 1999. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc, 1997. KOŘENSKÝ, J. Komunikace a čeština. Jinočany: H&H, 1992. ISBN 80-85467-92-5.DOHALSKÁ, M. a kol. Mluvím, mluvíš, mluvíme. Kapitoly z moderní rétoriky. Praha: Horizont, 1985. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vydání. Praha: Academia, 2001. ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha, 2008. HORSÁKOVÁ, M. Současné zpravodajství v televizi veřejné služby. Ostrava, 2012. HOLASOVÁ, T. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.