Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální studia (UBK / TN004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN004 - Vizuální studia, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kombinuje poznatky kulturálních studií, dějin umění a antropologie, překrývá se s oblastí studia filmu a televize, se studii počítačových her, komiksu, reklamy a internetu a každou jinou oblastí, pro kterou je zásadní aspekt vizuality. Tento interdisciplinárně se rozvíjející směr studia současné kulturní produkce zkoumá způsoby, jak je prostřednictvím vizuálních obrazů, bez ohledu na jejich uměleckou hodnotu či kulturní statut, vytvářen význam v kulturním kontextu.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

MANGUEL, A. Čtení obrazů. Host: Brno, 2008. Dějiny a současnost, 2007, č. 6, Téma: Dějiny vidění. Člověk a obraz v proměnách času. str. 30-43. BELTING, H. Konec dějin umění. Praha: Mladá fronta, 2000. FILIPOVÁ M, RAMPLEY, M. Možnosti vizuálních studií. Brno: Barrister a Principal, 2007. BARTHES, R. Mytologie. Praha: Dokořán, 2004. STURKEN, M., CARTWRIGHT, L. Practices of looking: an introduction to visual culture. Oxford: Oxford University Press, 2002. ELKINS, J. Proč lidé pláčou před obrazy. Praha: Academia, 2007. BARTHES, R. Světlá komora: vysvětlivka k fotografii. Bratislava: Archa, 1994. KESNER, L. Vizuální teorie. Současné angloamerické myšlení o výtvarných dílech. Praha: H+H, 1997.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav ZELINSKÝ, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Miroslav ZELINSKÝ, CSc.