Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filmových technol. a techniky I (UBK / TN007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN007 - Dějiny filmových technol. a techniky I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. část dvousemestrálního kurzu seznámí posluchače v chronologickém přehledu s pracovními postupy, využívanými při přípravě, výrobě, postprodukci, archivaci a prezentaci audiovizuálních děl ve filmovém průmyslu, televizi i rozhlase. Přednáška seznámí studenty s fyziologickými předpoklady vnímání, stejně jako vědeckými objevy, které vedly ke vzniku prvních fotografií a objevu fonografu a kinetoskopu T. A Edisona a posléze kinematografu bratry Lumierovými. Předmět bude zaměřen také na jednotlivé záznamové i reprodukční formáty používané v kinematografické, televizní a zvukové technice a představí rozdíly v pracovních postupech při výrobě kinematografického a televizního díla.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

ŠMOK, J., PECÁK, J., TAUSK, P. Barevná fotografie. Praha: SNTL, 1972. BETON, J. Digitální technologie ve filmu - nepravá revoluce. Iluminace, 2007. FLUSSER, V. Do universa technických obrazů. Praha: OSVU, 2001. WURTLZER, S. Electric Sounds: Technological Change and the Rise of Corporate Mass Media. New York: Columbia University Press, 2007. Kolektiv autorů. Film a filmová technika. Praha: SNTL, 1974. SALT, B. Film Style and Technology: History and Analysis. Londýn: Starword, 1983. URBAN, M. Filmová laboratoř. Praha: AMU, 2001. BOUČEK, V. Filmová technika I. a II. Praha: ČVUT, 1972. JIŘÍK, V. Kinematografický obraz I. a II. Praha: AMU, 1994. ENTICKNAP, L. Moving Image Technology. From Zoetrope to Digital. Londýn - New York: Wallflower Press, 2005. AUMONT, J. Obraz. Praha: AMU, 2005. SMETANA, C. Praktická elektroakustika. Praha: SNTL, Praha, 1981. BARAN, A. Předpoklady fotografie nebo Prolegomena. Praha: AMU, 2000. ŠIMEK, J. Techniky fotografie. Praha: AMU, 2003. KUBÍČEK, J. Úvod do estetiky animace. Praha, AMU, 2004. PEŠEK, J. Základní principy TV a magnetického záznamu obrazu. Praha: AMU, 2003. ČERNÝ, J. Základy architektonického a scénického svícení I. a II. Praha: AMU, 2002. VÍT, V. Základy televizní techniky. Praha: SNTL, 1987.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

MgA. Jaroslav Zajíček

Vyučující

MgA. Jaroslav Zajíček