Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturně-animační workshop (UBK / TN040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN040 - Kulturně-animační workshop, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Současné umění a kultura je hypertrofována převážně v klasickém prostředí uměleckých institucí a v tradičních veřejných prostranstvích. Smyslem projektů je oživit místa paměti (periferie, stará zástavba, proluky, sídliště, průmyslové komplexy, krajina atd. Realizované projekty nás uvádějí do souvislostí, jež jsou s místy spjaty v kontextu historie, architektury, archeologie, geologie, geografie, ekologie, sociologie, psychologie a dalších sociálních, přírodních věd a uměnovědy. Ve spolupráci se starousedlíky, pamětníky vysvětlují historii a odhalují genia loci těchto míst. Upozorňují rovněž na témata, jež se k místu vážou - například na hrozící demolice, nevhodné urbanistické projekty, sociální anomii atd. Poskytují příležitost ke spojení s lidmi, kteří v okolí takového místa žijí, pracují a odpočívají.

Získané způsobilosti

V průběhu workshopu se předpokládá, že každý student má určitý teoretický základ, který dovede aplikovat. Díky interaktivním a participativním formám spolupráce mezi účastníky tohoto typu vzdělávání dochází k tomu, že si lidé odnášejí více podnětů pro své další praktické působení.

Literatura

SIOSTRZONEK, J. Animace kultury (polské inspirace). Opava: ITF FPF SU v Opavě, 2008. Autor, motor, animátor. Praha: Spolek Richelieu, 2006. Divadlo po rekonstrukci. Warszawa: IKP, 2008. Dobrovolníci pro kulturu. Praha: Divadelní ústav, 2011. DRAGICEVIC-ŠEŠIC, M., STOJKOVIC, B. Kultura: zarzadzenie, animacja, marketing. Warszawa: Narodowe Centrum kultury, 2010. SMOLÍKOVÁ, M.(ed). Management umění. Praha: ProCulture, 2008. JOHNOVÁ, R. Marketing kulturního dědictví a umění. Praha: Grada, 2008. GAJDOŠ, J. Od inscenace k instalaci, od herectví k performanci. Praha: Kant, 2010. VOJÍK, V. Podnikání v kultuře a umění. Praha: ASPI, 2008. Sborník Animacja kultury. Warszawa: Instytut Kultury Polskej, 2002. VÁCLAVOVÁ, D., ŽIŽKA, T. Site specific. Praha: Pražská scéna, 2008. KAISER, M. M. Strategické plánování v umění. Praha: Institut umění, 2009. Umělci bez hranic (mobilita a mezinárodní spolupráce v oblasti kultury). Praha: Divadelní ústav, 2010. HAGOORT, G. Umělecký management v podnikatelském stylu. Praha: AMU, 2009. ZÁLEŠÁK, J. Umění spolupráce. Praha: Muni press, 2011.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.