Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Týmová práce (UBK / TN045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TN045 - Týmová práce, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchači vypracují individuální podrobnou analýzu společně realizovaného týmového úkolu z hlediska uplatnění strategií týmové práce, týmových rolí, způsobu řešení problému etc. S doporučeními směrem k dalšímu rozvoji a zlepšení týmu a jeho činnosti - rozsah bude stanoven podle velikosti týmu a náročnosti týmového úkolu (předpoklad je 3-4 strany textu), seminární práce bude odevzdána v písemné podobě a podmínkou k zápočtu bude její obhájení. V teoretické rovině přináší informace o teambuildingu, dynamice skupinového vývoje, synergii v týmu, mechanismech posilujících skupinovou kohezi, loajalitu a motivaci členů týmu aj. Praktický výcvik v seminářích učí posluchače prožitkovou formou vnímat jejich týmové role, chápat vlastní přínos v týmu i význam ostatních členů. Při řešení praktických úloh učí posluchače volit správné strategie týmové práce s důrazem na kooperativní strategie, efektivně komunikovat, řešit konfliktní situace, vzájemně spolupracovat např. v situacích časové komprese

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

BERNE, E. Co řeknete až pozdravíte. Praha: Lidové noviny, 1997. HARRIS, T. A. Já jsem OK, ty jsi OK. Praha, 1997. ISBN 80-7205-508-9.BERNE, E. Jak si lidé hrají. Liberec: Dialog, 1992. PLAMÍNEK, J. Komunikace a prezentace : umění mluvit, slyšet a rozumět. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2706-6.KHELLEROVÁ, V. Komunikační a obchodní dovednosti manažéra. Praha: Grada, 2006. DOBŠOVIČ, Ľ. Naučte sa riešiť konflikty. Modra: Persona, 2000. KLEINOVÁ, M. Objav sám seba. Modra: Persona, 2003. KRAUSZ, R. Organisational Scripts. In Transactional Analysis Journal. 1993. JANÁČKOVÁ, L. Praktická komunikace pro každý den. Praha: Grada, 2009. PLAŇAVA, I. Průvodce mezilidskou komunikací. Přístupy-dovednosti-poruchy. Praha: Grada, 2005. HLAVÁČKOVÁ, D., PRUŠA, J. Psychologické aspekty týmové práce v RLP a RZPZDN. České Budejovice: Mediprax CB, 2000. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-291-2.CAPPONI, V., NOVÁK, T. Sám sobě dospělým, dítěten i rodičem. Praha: Grada, 1993. MILLER, B. C. Teambuilding. Brno: Computer Press, 2007. PAYNE, V. Teambuilding workshop. Brno: Computer Press, 2007. BERNE, E. The Structure and Dynamics of Groups and Organizations. New York: Random House Publishing Group, 1963. BIRKENBIHLOVÁ, V. F. Umenie komunikácie. Bratislava: Aktuell, 1999. BRATSKÁ, M. Zisky a straty v záťažových situáciách alebo príprava na život. Bratislava: Práca, 2001.

Požadavky

Seminární práce a její prezentace v rozmezí 3-4 stran textu.

Garant

Mgr. Ivana POLAKEVIČOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana POLAKEVIČOVÁ, Ph.D.Mgr. Ivana POLAKEVIČOVÁ, Ph.D.