Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žurnalistické praktikum I (UBK / TV003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV003 - Žurnalistické praktikum I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po absolvování praktika by měl student bez problémů napsat novinovou zprávu na základě archivních zdrojů, informací získaných na tiskové konferenci a vlastního pozorování. Z téhož vytvořit textovou kostru televizního a rozhlasového příspěvku. Napsat rozhovor s osobností (určen rozsah a typ média). Rozebrat a srovnat dva odlišné publicistické pořady zacílené na stejné téma. Součástí praktika bude i práce studentů na vlastním časopise.

Získané způsobilosti

Schopnost vytvářet psaná i audiovizuální publicistická díla na základě tematického a žánrového zadání.

Literatura

McLUHAN, M. Jak rozumět médiím. Praha, 1991. HOFFMANNOVÁ, J. Ke stylu (současné) (české) konverzace. In Karlík, P.; Krčmová, M. (eds.) Jazyk a kultura vyjadřování. Milanu Jelínkovi k pětasedmdesátinám. Brno: MU, 1998, s. 49-56. MALLETTE, M. F. Příručka pro novináře střední a východní Evropy. Praha: Lidové noviny, 1991. BEČKA, J. Sloh žurnalistiky. Praha: Novinář, 1986. ČECHOVÁ, M. a kol. Současná stylistika. Praha: NLN, 2008. KOŘENSKÝ, J. Komunikace a čeština. Jinočany: H&H, 1992. ISBN 80-85467-92-5.DANEŠ, F. Mluvnice češtiny III. Praha: Academia, 1987. HORSÁKOVÁ, M. Současné zpravodajství v televizi veřejné služby. Ostrava, 2012. HRAŠE, J., HŮRKOVÁ, J. Téma: Promluva. Praha: Akropolis, 2006. MCQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2002.

Požadavky

Požadavky na studenta budou konkretizovány na začátku semestru. Obecně: Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.