Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie kultury (UBK / TV010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV010 - Sociologie kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura předmětu Základy sociologie je koncipována tak, aby průběžně docházelo k organickému prolínání sociologických témat s odborným zaměřením studia ? audiovizuální tvorbou.Přednášky se opírají o individuální osobní zkušenosti a názory studentů.Jsou prezentovány animačními metodami (projekce filmů, diapozitivů, vernisáževýstav, atd.), které podněcují k dialogu, k hledání širších souvislostí a v kontextu s prožívanourealitou.Jednotlivá sociologická témata jsou řazena do logicky návazných celků tak, aby vytvářelaširší vědomostní kontext v rámci integrálního vědění.Základní terminologie:(socializace člověka, sociokulturní determinaty, personalizace, kultivace, kulturní dědictví, kultura pospolitosti, kultura jednotlivce, subkultura, kontrakultura, alternativní kultura, kultura jako souhrn hodnot, kultura jako proces, kultura jako souhrn funkcí, kulturní elementy, k.komplexy, konfigurace, regulativní úloha kultury, k.šok, k.kontakt, k. konvergence, akulturace, enkulturace, k.konflikt, k.dezintegrace, k.konstrukt, artefakt, ekofakt, k.potřeba, k.kapitál, k.mezera, k.úroveň, k.dědictví, k.typ, pojetí kultury ? psychologizující, sociologizující, filozofující, historizující, antropologizující)Základní orientační okruhy:1/ Základní pojmy kultury, jejich sociologické, antropologické vymezení2/ Příroda a kulturní krajina z pohledu sociologie3/ Kultura a změna4/ Kultura a umění5/ Krize kultury6/ Kultura a moc7/ Současné subkultury8/ Masová kultura9/ Postmoderní kultura10/ Animace kultury

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

GEERTZ, C. Interpretace kultur: vybrané eseje. Praha: SLON, 2000. ECO,U. Skeptikové a těšitelé. Praha: Argo, 2006. BOURDIEU, P. Teorie jednání. Praha: Karolinum, 1998. CIGÁNEK, J. Úvod do sociologie umění. Praha: Obelisk, 1972.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (jsou prominuty dvě neúčasti), esej.

Garant

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.Mgr. Jiří SIOSTRZONEK, Ph.D.