Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy televiz. a rozhlas. scenáristiky (UBK / TV019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV019 - Základy televiz. a rozhlas. scenáristiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchači jsou postupně seznamováni s tvorbou různých typů scénářů a osvojují si práci s výrazovými a vyjadřovacími prostředky audiovizuální žurnalistiky. Součástí předmětu jsou scenáristická a studiová cvičení na zadaná témata.Cílem předmětu je nabídnout studentům ucelený systém výchozích i specifických poznatků, nezbytných pro postupné zvládnutí a osvojení specifických metod audiovizuální žurnalistiky.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

KÖPPLOVÁ, B., KÖPPL, L. Dějiny světové žurnalistiky 1. Celý svět je v novinách. Praha, 1989. NOVOTNÝ, D. J. Chcete psát scénář? . Praha, FAMU, 2000. RUSSIN, R & DOWNS, W. Jak napisać scenariusz filmowy? . Varšava, 2005. BERNARD, J. Jazyk kionematografie, komunikace. Praha, 1995. PAVLÍČEK, F., VLÁČIL, F. Markéta Lazarová (technický scénář). Praha, 1998. THOMPSON, J. B. Média a modernita: sociální teorie médií. Praha, 2008. JIRÁK J., KÖPPLOVÁ, B. Média a společnost. Praha, 2003. BARTOŠ, J. Noviny jako historický pramen. In Tisk a politické strany. Olomouc, 2001. OSVALDOVÁ, B., HALADA, J. a kol. Praktická encyklopedie žurnalistiky. Praha, 2002. DOLEŽAL, M. Řeč. Nástroj žurnalistiky před mikrofonem a kamerou. Praha, 1976. BURTON, G., JIRÁK, J. Úvod do studia médií. Brno, 2002. MARŠÍK, J. Výběrový slovníček termínů slovesné rozhlasové tvorby. Praha, 1999. CAMPBELL, J. Yellow Journalism: Puncturing the Myths, Defining the Legacies. Westport, 2001. BOYD, A. Zpravodajství v rozhlase a televizi. Praha, 1995. RUSS-MOHL, S., BAKIČOVÁ, H. Žurnalistika. Kompletní průvodce praktickou žurnalistikou. Praha, 2005. MATHAUSOVÁ, M. 12 pádů scenáristiky. Praha, 1996.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

MgA. Irena KOCÍ

Vyučující

MgA. Irena KOCÍMgA. Irena KOCÍ