Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká literatura (UBK / TV026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV026 - Současná česká literatura, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška sleduje proměny a krystalizace současné české literatury (tj. především po roce 1989, ovšem s nutnými ohlédnutími k dřívější tvorbě). Pozornost je věnována zvláště pokusům o typologii současné poezie, podobám vyprávění v současné próze, deníkové a memoárové literatuře apod.Seminář se soustředí výhradně na interpretaci vybraných textů současné literatury (Král, Hruška, Trojak, Kolmačka, Urban, Balabán, Neuwirth aj.), tj. na jejich poznávání "zevnitř" a "zblízka", a tvoří tak jakýsi singulární protipól k nutně zobecňujícímu charakteru přednášky.Příklady textů k interpretaci:Petr Hruška: Vždycky se ty dveře zavíraly.Pavel Kolmačka: Viděl jsi, že jsi.Bogdan Trojak: Kuním štětcem.Jaromír Typlt: Stisk.Petr Král: Zpráva o místech.Pavel Kolmačka: Stopy za obzor.Miloš Urban: Lord Mord.Jan Balabán: Prázdniny.Vladimír Neuwirth: Vcházení do Evropy.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o současné literatuře, což využijí ve všech disciplínách se scénáristickým zaměřením vyučovaných na ÚBK.

Literatura

ČERVENKA, M. Kapitoly o českém verši. Praha, 2006. HODROVÁ, D. et al..na okraji chaosu.. Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2001. KOŽMÍN, Z. - TRÁVNÍČEK, J. Na tvrdém loži z psího vína. Brno, 1998. ČERVENKA, M. - JANKOVIČ, M. - KUBÍNOVÁ, M. - LANGEROVÁ, M. Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz. Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2003.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivní účast v seminářích, přednesení interpretace zvoleného uměleckého textu, její rozšíření a odevzdání v písemné formě. Hlavní část zkoušky tvoří diskuse nad odevzdanou prací v širším kontextu vývoje a podob současné české literatury.Otázky a okruhy přednášek:1. Velké návraty: Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Ludvík Vaculík a jejich tvorba po roce 1989, která u nás vyšla.2. Deníky, memoáry, dopisy: paraliteratura místo beletrie (I. Diviš, J. Zábrana, P. Kohout, I. Klíma, B. Grogrová, J. Hiršal, M.Jungmann, Havlovy Dopisy Olze, Magorovy Dopisy ad.)3. Postmoderna, underground, exil v letech devadesátých: autoři známí i neznámí (J. Kratochvil, E. Bondy, J. Drašnar, I. Landsmann)4. Postmoderna jako tradice, od starších k nejmaldším: J. Křesadlo, S. Komárek, I. Matoušek, M. Ajvaz, M. Urban5. Underground a jeho podoby: J. Topol, J. Pelc, V. Třešňák ad.6. Pokusy o generační román: A. Bajaja: Na krásné modré dřevnici, J. Kovanda: Gumový Betlém, P.Kolmačka: Stopy za obzor, J. Topol: Sestra, J. Balabán:Kudy šel anděl7. Nejstarší generace básnická ? Karel Šiktanc, Bohumila Grőgerová, Zbyněk Hejda, Viola Fischerová, Egon Bondy, Ivan Diviš ad.)8. Generace 60. let (Petr Kabeš, Petr Král, Ivan Wernisch v 90. letech a dnes)9. 90. léta I ? poezie bez metafor (Petr Motýl, Petr Hruška, Božena Správcová)10. 90.léta II ? poezie návratu křesťanství a spirituální tradice (Pavel Kolmačka, M. J. Stohr, B. Trojak, V. Slíva) 11. Nové tisíciletí ? debutanti a ti druzí (Radek Malý, Vojtěch Kučera, Robert Fajkus, Martin Langer)12. Nové tisíciletí ? mladí a nejmladší (angažovaná poezie, Marie Šťastná, Jonáš Hájek, ad.)

Garant

Mgr. Jakub CHROBÁK, Ph.D.