Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do film. kritiky a film. analýza II (UBK / TV036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV036 - Úvod do film. kritiky a film. analýza II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Smyslem předmětu je seznámit posluchače s komplexním způsobem vnímání uměleckého hraného filmu na základě rozboru jeho jednotlivých složek a jejich vzájemné provázanosti: od dílčích aspektů stylu (práce kamery, mizanscéna, zvuk, střih) přes narativní výstavbu (fabule/syžet, vyprávění/popis, vypravěč/postava, čas/prostor) až po významovou rovinu, související s otázkou interpretace. To znamená postihnout nejen obsah, ale i způsob filmového vyjádření. A to především rozborem celkové i detailní kompozice díla ve smyslu struktury jeho skladby.1. ideologická analýza2. historická analýza (film jako obraz doby)3. filmová sebereflexivnost (film jako alegorie filmové praxe)4. analýza divácké recepce5. analýza televize6. analýza experimentální kinematografieSeminář, který bude vždy tematicky doplněn přednáškou, je určen k rozvoji základních schopností potřebných při kritickém a analytickém psaní o filmu na základě použitých výrazových prostředků a reflexe kritické praxe. Studentům budou také zadávány krátké písemné úkoly, které budou pak následně na seminářích rozebírány.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

CIESLAR, J. Concettino ohlédnutí. Praha, 1996. MONACO, J. Jak číst film (Svět filmů,médií a multimédií). Praha, 2008. FIELD, S. Jak napsat dobrý scénář. Praha, 2007. KERR, W. Jak nepsat hru. Praha, 1963. WAJDA, A. Moje filmy. Olomouc, 1996. LUKEŠ J. Orgie střídmosti. Olomouc, 2001. Rozhovory Hitchcock ? Truffaut. Praha, 1987. BLAŽEJOVSKÝ, J. Spiritualita ve filmu. Brno, 2007. CARRIERE, J.-C. Vyprávět příběh. Praha, 1993.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.