Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a tvar filmového scénáře (UBK / TV039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV039 - Jazyk a tvar filmového scénáře, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní orientace v anglo-saském stylu psaní scénářů (premisa, sled dějů, treatment)2. Premisa - základní kámen stavby příběhu, která se vejde na zadní stranu vizitky3. Upoutávka - první nabídka potencionálnímu divákovi čili producentovi4. Zápletka je otrokem postav, žánry stylů vyprávění5. Body zlomu - dramatické zvraty6. Přehled scén - analýza detektivní metodou, co ví a neví divák7. Treatment - myslet obrazem, atmosférou, periferním viděním světa8. Expozice, konflikt, krize, peripetie, katastrofa, katarze a jejich tektonika, struktura a rytmizace9. Základní seznámení s hollywoodskou příručkou S. Fielda: ?Jak napsat dobrý scénář?10. Scénář - symfonie myšlenek v postavách11. Dramaturgie - oponent a inspirace scénáristovi, sebereflexe12. Scénář a jeho realizace televizními výrazovými prostředky

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

NOVOTNÝ, D. J. Chcete psát scénář? : I. Základy dramaturgie : II. Žánry v hraném filmu. Praha, FAMU, 2000. FIELD, S. Jak napsat dobrý scénář. Praha, 2007. KLOS, E. Dramaturgie je když? . Praha, 1988. RICHTER, L. Praktická dramaturgie v kostce. Praha, 2003. CÍSAŘ, J. Základy dramaturgie. Praha, DAMU, 1999.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.