Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Masová komunikace (UBK / TV042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV042 - Masová komunikace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. ZÁKLADNÍ POJMYdefinice pojmu masová komunikace, význam masových médií, komunikační médiamasa a masové publikum, modely masové komunikaceschémata v toku informací, informační věk, postmodernismusII. DRUHY MÉDIÍ A JEJICH NÁSTROJEtištěná média (kniha, press)elektronická média (film, broadcasting, paměťová média, starší média, internet)komparace nejvýznamnějších médiíIII. MEDIÁLNI ŽÁNRY A FORMÁTY, MEDIÁLNÍ STRUKTURAžánr a formát, mediální formát a logikasvoboda, rovnost a rozmanitost médií; objektivita a informační kvalitamorálka a komercionalizacebulvarizaceIV. MODERNÍ PROSTŘEDKY MASOVÉ KOMUNIKACEinternet (definice a charakteristika, historie, znaky komunikace na internetu, základní služby)online zpravodajství versus tištěné zpravodajstvímultimediální charakter zpravodajstvísociální sítě (twitter, facebook)

Získané způsobilosti

1. Schopnost vyjádřit se k procesu produkce a percepce mediálního textu.2. Kriticky posoudit účinnost komunikátů jednotlivých subjektů podílejících se na masové komunikaci.3. Schopnost stát se aktivním subjektem v mediálním diskurzu.

Literatura

Bednář, Vojtěch. Internetová publicistika. Praha : Grada, 2011. MCQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2002. OSVALDOVÁ, Barbora a spol. Žurnalistika v informační společnosti: digitalizace a internetizace žurnalistiky : Proměny a perspektivy žurnalistiky v epoše digitálních médií teoreticky i prakticky. Praha : Univerzita Karlova, 2009. KONČELÍK, Jakub; VEČEŘA, Pavel; ORSÁG, Petr. Dějiny českých médií 20. století. Praha : Portál, 2010. KÖPPLOVÁ, Barbara; KÖPPL, Ladislav. Dějiny světové žurnalistky I. Praha : Vydavatelství a nakladatelství Novinář, 1989. OSVALDOVÁ, B. a spol. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha, Libri, 1999.

Požadavky

Zpracování a prezentování seminárního úkoluZávěrečná práce (znalost teorie + praktický úkol)Docházka (minimálně 80 %)Aktivní účast na seminářích

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Michal NOVOTNÝ