Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění a náboženství (UBK / TV056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV056 - Umění a náboženství, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je rozdělen do tří částí. První poskytuje sociologický pohled na umění a náboženství - definuje umění a náboženství jako sociální jevy, zabývá se rolí náboženství v procesech sociální integrace a sociálního konfliktu, třídní rasovovu a genderovou diferenciací umění i náboženství, problémem sekularizace a proměnami spirituality v moderní společnosti, vztahem náboženství, umění a moci. Druhá část se zabývá užíváním, zneužíváním i odmítáním umění v prostředí vývoje evropského křesťanství, s cílem na konkrétních příkladech ukázat funkce umění ve vztahu k náboženským ideologiím i církevní praxi (kromě zobrazování posvátného např. sociální funkce sakrální architektury, poutě a poutní místa, podpora umělců a umění ze strany církví). Třetí část kurzu je věnována umění a náboženství v kontextu moderní společnosti: otázce nových médií, problému paralelní privatizace a individualizace náboženské i umělecké/estetické zkušenosti v moderní společnosti a avantgardnímu umění v sakrálním prostoru. Výuka kombinuje výklad teoretických konceptů s ukázkami uměleckých děl (malířství, sochařství, architektura, videoart, literatura, fotografie) a jejich interpretací.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

PIJOAN, J. Dějiny umění. díly I-X. Praha, 1999. HEINZ-MOHR, G. Lexikon symbolů. Obrazy a znaky křesťanského umění. Praha, 1999. ELIADE, M. Mýtus o věčném návratu. Praha, 2004. ELIADE, M. Obrazy a symboly. Brno, 2004. GOMBRICH, E. H. Příběh umění. Praha, 1995. NEŠPOR, Z. R. Příručka sociologie náboženství. Praha, 2008. DURKHEIM, E. Sociologie a filosofie. Praha, 1998. BABYRÁDOVÁ, H.; HAVLÍČEK, J. (eds.) . Spiritualita : fenomém spirituality z pohledu filozofie, religionistiky, teologie, literatury, teorie a dějin umění, pedagogiky, sociologie, antropologie, psychologie a výtvarných umělců. Brno, 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.