Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika v tradičních a nových médiích (UBK / TV076)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV076 - Technika v tradičních a nových médiích, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznámí posluchače se základy pracovních postupů, využívaných při přípravě, výrobě, postprodukci, archivaci i zpřístupňování audiovizuálních děl ve filmovém průmyslu, televizi a rozhlase. Kurz představí fyziologické předpoklady vnímání, jakož i vědecké objevy, vedoucí ke vzniku první fotografie a kinematografu bratří Lumierů. Zaměří se na jednotlivé záznamové i reprodukční formáty používané v kinematografické, televizní a zvukové technice, a představí rozdíly v pracovních postupech při výrobě kinematografického a televizního díla. Zaměří se na technologické prolínání tradičních analogových (filmový pás) a nových digitálních médií v profesionální praxi. A to nejen při výrobě, ale také při archivaci a distribuci audiovizuálních děl. Představí laboratorní zpracování filmové suroviny, stejně jako postprodukční postupy užívané v televizní tvorbě, čímž naznačí rozdíly mezi kinematografickou "záběrovou" a televizní "sekvenční" metodou výroby filmu. Kurz se také zaměří na schopnost rozeznávání technologických postupů a technických zařízení v amatérské a profesionální sféře.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

Ján Šmok, Josef Pecák, Petr Tausk. Barevná fotografie. Praha: SNTL, 1972. John Beton. Digitální technologie ve filmu, nepravá revoluce. Iluminace, 2007. Vilém Flusser. Do universa technických obrazů. Praha: OSVU, 2001. Steve Wurtlzer. Electric Sounds: Technological Change and the Rise of Corporate Mass Media. New York: Columbia University Press, 2007. Kolektiv autorů. Film a filmová technika. Praha: SNTL, 1974. Barry Salt. Film Style and Technology: History and Analysis. Londýn: Starword, 1983. Urban Miroslav. Filmová laboratoř. Praha: AMU, 2001. Vojtěch Bouček. Filmová technika I. a II. Praha: ČVUT, 1972. Vlastimil Jiřík. Kinematografický obraz I. a II. Praha: AMU, 1994. Leo Enticknap. Moving Image Technology. From Zoetrope to Digital. Londýn - New York: Wallflower Press, 2005. Aumont Jacques. Obraz. Praha: AMU, 2005. Cyril Smetana. Praktická elektroakustika. Praha: SNTL, 1981. Baran Alexander. Předpoklady fotografie nebo Prolegomena. Praha: AMU, 2000. Paul Read - Mark-Paul Meyer. Restoration of Motion Picture Film. Oxford: Butterworth-Heinemann, 2005. Paolo Cherchi Usai. Silent cinema an Introduction. Londýn: BFU, 2002. Jaroslav Šimek. Techniky fotografie. Praha: AMU, 2003. Jiří Kubíček. Úvod do esteticky animace. Praha: FAMU, 2004. Josef Pešek. Základní principy TV a magnetického záznamu obrazu. Praha: AMU, 2003. Jiří Černý. Základy architektonického a scénického svícení I. a II. Praha: AMU, 2007. Vladimír Vít. Základy televizní techniky. Praha: SNTL, 1987.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

MgA. Mikuláš Odehnal

Vyučující

MgA. Mikuláš Odehnal