Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy společenských věd I (UBK / TV084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV084 - Základy společenských věd I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do společenskovědní problematiky I2. Úvod do společenskovědní problematiky II3. Úvod do společenskovědní problematiky III4. Úvod do společenskovědní problematiky IV5. Úvod do filosofie I6. Úvod do filosofie II7. Úvod do filosofie III8. Úvod do filosofie IV9. Úvod do filosofie V10. Úvod do filosofie VI11. Úvod do filosofie VII12. Úvod do filosofie VIII

Získané způsobilosti

Studenti kurzu získají základní vhled do společenskovědní problematiky jako celku. V rámci tohoto kontextu budou studenti uvedeni do dějin filosofie, jejích zásadních otázek, pojmů a problematiky. Budou rovněž schopni vyjmenovat hlavní díla a představitele jednotlivých vývojových etap filosofie a orientovat se v základních filosofických směrech, školách a systematických děleních filosofie. Studenti by tak měli být schopni vlastní a poučené reflexe filosofické problematiky a jejího kritického zhodnocení, k jejichž rozvoji by kurz měl přispět.

Literatura

BLECHA, I. a kolektiv. Filosofický slovník. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998. BAUMAN, Z. Myslet sociologicky: netradiční uvedení do sociologie. Praha: SLON, 2004. DAVID, R. Politologie: základy společenských věd. Olomouc, 2003. FAY, B. Současná filosofie sociálních věd. Multikulturní přístup. Praha: SLON, 2002. SEDLÁK, J. Vybrané problémy ze sociální etiky. Brno: CERM, 2006. Keller, J. a Tvrdý, L. Vzdělanostní společnost?Chrám, výtah a pojišťovna. Praha: SLON, edice Studie, 2008.

Požadavky

Úspěšné složení ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Filip SVOBODA

Vyučující

Mgr. Filip SVOBODA