Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk II (UBK / TV086)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV086 - Současný český jazyk II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět morfologie (funkční, formální), cíl zkoumání, některé základní pojmy (polymorfie, variantnost), paradigma, slovo grafické, lexikální, morfologické, syntaktické2. Mluvnické kategorie vyššího řádu - slovní druhy (autosémantické, synsémantické; základní nástavbové, nesamostatné)3. Slovnědruhové transpozice4. Mluvnické kategorie jmenné (pád, číslo, rod, zvláštnosti ve vyjadřování ml. kategorií, pluralia tantum, singularia tantum, vyjadřování jejich počtu, mluvnická životnost pojmů označujících neživé entity)5. Mluvnické kategorie slovesné (osoba, číslo, způsob, čas, rod, vid), jejich komunikační využití6. Skloňování jmen - vybraná témataa)duálové tvary substantiv a číslovek dva, obab)skloňování číslovek a kombinovaných číslovkových výrazůc)skloňování zájmen on, jenž, týž/tentýž, sám/samý7. Časování sloves - vybraná témataa)schopnost určit mluvnické kategorie a vytvořit slovesný tvar podle zadáníb)slovesný tvar jako spolutvůrce komunikační funkce výpovědi (souvislost s tématem 11)8. Neohebné slovní druhy - vybraná témataa)příslovce, tvoření (zejména spřežky s ohledem na pravopis), stupňováníb)předložky (vznik a funkce sekundárních předložek)c)spojky - konjunkcionalizace, užití vícedílných spojkových výrazů, korelativa v textud)částice - komunikační význam (souvislost s okruhem 10), druhy částic9. Slovotvorné kategorie - vybraná témata:a)odvozování (využití odvozenin mezi jmény a slovesy k modifikaci textu)b)skládání slovc)zkratky a zkratková slova10. Předmět syntaxe, věta, výpověď, komunikační funkce výpovědi11. Valence a intence slovesa - pouze informačně, gramatický větný vzorec - pouze základní definice - pro schopnost rozpoznat stereotypnost v tvoření výpovědí12. Větné členy a jejich větné a nevětné vyjádření - na úrovni praktické práce s textem13. Souřadné vztahy mezi větami (komunikační uplatnění)

Získané způsobilosti

Schopnost orientovat se v psaném a mluveném textu z hlediska jazykového: posoudit funkčnost tvaroslovných, lexikálních a syntaktických jazykových prostředků s ohledem na situaci, pro niž je text vytvořen.

Literatura

HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. b. m.: Vade mecum Bohemiae, 2002. ŠIMANDL, J. Jak zacházet s náboženskými výrazy: pravopis, výslovnost, tvary, význam. Praha: Academia, 2004. ČERMÁK, F., HRONEK, J., MACHAČ, J. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. Praha: Academia, 1993. ZEMAN, J. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině (2-6). Hradec Králové: Gaudeamus, 2002-2006. BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, 1996. ČERMÁK, F., HRONEK, J., MACHAČ, J. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. Praha: Academia, 1994.

Požadavky

Zápočet:80% docházka do seminářů a cvičení, splnění podmínek závěrečného testuZkouška:znalost problematiky v okruzích - viz obsah předmětu

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.