Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk III (UBK / TV094)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV094 - Současný český jazyk III, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Třetí a závěrečná část předmětu Současný český jazyk je věnována nadvětné kompozici psaného a mluveného textu. Ve výkladech jsou usouvztažňovány poznatky z předchozích dvou částí předmětu - ty se soustředily na aktuální výrazové prostředky zvukové a obsahové roviny textu. Kompozice textu (mluveného i psaného) je vztahována ke kontextu, jsou využívány i poznatky z nejazykových předmětů absolvovaných v 1. ročníku. V seminářích jsou studenti seznamováni s těmi analyzačními postupy, jež jsou účinnou přípravou k cílené modifikaci pracovního textu. K definování funkce analyzovaného (i produkovaného) textu jsou využity vybrané pozantky ze stylistiky.1. Vývoj myšlení o jazyce2. Vlastnosti textu v závislosti na činnosti ? míšení ?stylů?3. Texty reálné komunikace ? text odborný, populárně naučný, učební4. Texty reálné komunikace ? text publicistický, esejistický5. Texty reálné komunikace ? texty rétorické6. Texty ?hry na komunikaci? ? umělecký text7. Mluvenost a psanost8. Formální vlastnosti psaného textu

Získané způsobilosti

1. Schopnost posouzení funkčnosti textu vzhledem k situaci, v níž je realizován.2. Schopnost posouzení výrazových prostředků jednotlivých rovin.3. Schopnost modifikovat výrazové prostředky s oporou o znalost systému.4. Respektovat vlastnosti kom. kanálu (média) při tvorbě i posuzování textových variant.

Literatura

DANEŠ, F., a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S., aj. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. ČERNÁ, A., aj. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M., MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha, 2008. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha: Leda, 1999.

Požadavky

Docházka - 80 % Seminární práce - stylově čistý odborný text na zvolené téma.

Garant

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Eva HÖFLEROVÁ, Ph.D.