Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy oboru dokumentární tvorba (UBK / TV098)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBK / TV098 - Základy oboru dokumentární tvorba, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poukážeme na rozdíly filmové řeči publicistiky a dokumentu. Zaměříme se i na práci se zdroji a s respondetem. Posluchači se seznámí se všemi etapami vzniku dokumentárního díla - s klíčovými fázemi procesu koncepčního dramaturgického myšlení při formování námětu a tématu díla a také s metodami realizace, s jejich možnostmi a limity.Součástí semináře budou projekce ukázek z děl uznávaných dokumentaristů, na kterých se budeme snažit nejen demonstrovat netradiční přístupy k tématu, ale i vývoj dokumentární tvorby, tvůrčí dokumentaristické postupy, vztah dokumentu a dobového kontextu či investigaci v rámci dokumentárního žánru.

Získané způsobilosti

Student se bude teoreticky a prakticky orientovat v disciplíně dle formulovaného cíle výuky.

Literatura

ADLER, R. Cesta k filmovému dokumentu. Praha, FAMU, 2001. MAGÁL, S. Vývoj teórií dokumentárneho filmu. Bratislava, VŠMU. ISBN 80-85182-11-4.SKLENÁŘ, V. Deset kapitol o dokumentárním televizním filmu. Praha, 1973. ŠPÁTA, J. Dokumentární film jako tvůrčí interpretace reality (habilitační přednáška). 1966. GAUTHIER, G. Dokumentární film, jiná kinematografie. Praha, AMU, 2004. FLAHERTY, R. Materiály k dějinám dokumentárního filmu. Praha, 1969. ŠPÁTA, J. Perspektivy dokumentárního filmu a jeho výuky na přelomu století (profesorská přednáška) . 2001. KARASOVÁ, J. Přehled dokumentární filmové tvorby ve světě /Data o vývoji a současném stavu/. Praha, FAMU, 1967.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a splnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Monika HORSÁKOVÁ

Vyučující

Mgr. Monika HORSÁKOVÁ