Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální praktikum IV - Atomová a jader (UF / 01201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 01201 - Fyzikální praktikum IV - Atomová a jader, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznam laboratorních úloh:1. Záření černého tělesa2. Comptonův rozptyl3. Franckův a Hertzův experiment4. Statistika radioaktivní přeměny5. Pole bodového zdroje záření gama6. Průchod záření beta látkou a bezkontaktní měření tloušťky materiálů7. Objemová aktivita radonu ve vzduchu8. Kosmické záření9. Zeslabení záření gama v látce a bezkontaktní lokalizace defektů v materiálech10. Identifikace neznámých radionuklidů11. Dosah záření alfa ve vzduchu12. Příkon fotonového dávkového ekvivalentu13. Zpětný rozptyl záření gama14. Vlastnosti Geigerova a Müllerova detektoru15. Scintilační gama spektrometrie a stanovení aktivity16. Poločas přeměny krátkodobého radionuklidu

Získané způsobilosti

Experimentální prací si studenti prohloubí znalosti jevů, které jsou součástí i moderních diagnostických, analytických a zobrazovacích postupů a metod.

Literatura

HABRMAN P. Vybraná měření v atomové a jaderné fyzice. SU Opava, 2001. ISBN 80-7248-130-4.KNOLL G. F. Radiation Detection and Measurement. John Wiley, New York, 2000. ISBN 0-471-07338-5.

Požadavky

Praktikum je organizováno ve dvou cyklech měření podle pokynů vyučujícího. Každý student musí pro získání zápočtu prokázat dostatečné znalosti z domácí přípravy k provedení laboratorní úlohy a při zpracování výsledků měření v písemném protokolu, a to ve všech pro semestr předepsaných laboratorních úlohách.

Garant

Doc. Ing. Petr HABRMAN, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr HABRMAN, CSc.