Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář z matematických metod ve fyzi (UF / 01600)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 01600 - Proseminář z matematických metod ve fyzi, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Algebra: komplexní čísla; soustavy lineárních algebraických rovnic; matice, determinanty, vlastní čísla. Použití ve fyzice.Analytická a diferenciální geometrie: souřadnicové soustavy v rovině a v prostoru; základní rovinné a prostorové křivky; základní plochy. Použití ve fyzice.Vektorová a tenzorová algebra: skaláry, vektory a tenzory; algebraické operace s nimi; skalární, vektorový a smíšený součin; operátor nabla a Laplaceův operátor. Použití ve fyzice.Analýza: derivace funkce jedné reálné proměnné a její fyzikální motivace, počítání s derivacemi, průběh funkce jedné reálné proměnné; mocninné řady; neurčitý integrál a metody jeho výpočtu; určitý integrál; derivování funkcí více reálných proměnných. Použití ve fyzice.Diferenciální rovnice: obyčejné diferenciální rovnice (ODR), klasifikace ODR, příklady úloh na ODR; parciální diferenciální rovnice (PDR), vlnová rovnice.

Získané způsobilosti

Student ovládne matematické techniky nezbytné pro pochopení fyzikální podstaty předmětů základního kurzu.

Literatura

Kvasnica J. Matematický aparát fyziky. Academia, Praha, 1989. K. Rektorys a spolupracovníci. Přehled užité matematiky. SNTL, Praha, 1968.

Požadavky

Požadavkem pro udělení zápočtu je úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. Martin URBANEC, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin URBANEC, Ph.D.