Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová mechanika II (UF / 03203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 03203 - Kvantová mechanika II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Matematické základy kvantové mechaniky: Axiomy kvantové mechaniky; teorie reprezentací (souřadnicová, impulsová, energetická), unitární transformace, obrazy kvantové mechaniky (Schrödingerův, Heisenbergův, Diracův); čisté a smíšené stavy, operátor hustoty.Přibližné metody v kvantové teorii: Obecná poruchová teorie, Starkův jev; variační metoda.Moment hybnosti II: Operátor zobecněného momentu hybnosti; skládání momentů hybnosti, Clebschovy-Gordonovy koeficienty; spin-orbitální a spin-spinová interakce; jemná struktura hladin vodíkového atomu, Zeemanův jev.Vícečásticové soustavy: Vlnová funkce a její fyzikální význam; spinové proměnné; soustava identických částic; operátor výměny částic; symetrické a antisymetrické vlnové funkce, Pauliho princip; bosony a fermiony.Atom helia: Výpočet energetických hladin poruchovou a variační metodou; dvouelektronové spinové funkce; vzbuzené stavy; ortohelium a parahelium.Elementární teorie molekul: Adiabatická aproximace; vodíková molekula; vibrační, rotační a elektronové stavy dvojatomových molekul.Kvantová teorie rozptylu: Metoda parciálních vln; Bornova aproximace; S-matice; rezonance.Interakce kvantové soustavy s elektromagnetickým zářením: Dlouhovlnné přiblížení; výběrová pravidla pro emisi a absorpci, kvantový multipólový rozvoj.Relativistické vlnové rovnice: Kleinova-Gordonova rovnice, Diracova rovnice, rovnice kontinuity, interakce s elektromagnetickým polem, nerelativistická limita, spin a vlastní magnetický moment diracovské částice.Užití grup v kvantové mechanice: Operace symetrie; symetrie a zákony zachování.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student hlubší pohled na metody a přístupy v řešení fyzikálních problémů uvažovaných v rámci předmětu Kvantová mechanika I a dále se seznámí s popisem vícečásticových kvantově-mechanických systémů.

Literatura

Skála L. Úvod do kvantové mechaniky. Praha, 2005. ISBN 80-200-1316-4.Formánek J. Úvod do kvantové teorie. Praha, 2004. ISBN 80-200-1176-5.Davydov A.S. Kvantová mechanika. Praha, 1978. Shankar R. Principles of Quantum Mechanics. New York, 1994. Klíma J., Šimurda M. Sbírka problémů z kvantové teorie. Praha, 2006. Pišút J., Gomolčák L., Černý V. Úvod do kvantovej mechaniky. Bratislava/Praha, 1983. Pišút J., Černý V., Prešnajder P. Zbierka úloh z kvantovej mechaniky. Bratislava/Praha, 1985.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních, popř. nastudování vybrané doporučené literatury a vypracování domácích cvičení.Zápočet udělen za 50% úspěšnost v několika krátkých písemkách psaných během semestru.Zkouška je písemná a ústní. Úspěšné zvládnutí písemné části zkoušky je podmínkou ke zkoušce ústní.

Garant

RNDr. Josef JURÁŇ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mikuláš GINTNER, Ph.D.RNDr. Josef JURÁŇ, Ph.D.RNDr. Filip BLASCHKE, Ph.D.RNDr. Mikuláš GINTNER, Ph.D.