Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová teorie pole I (UF / 03400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 03400 - Kvantová teorie pole I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Motivace pro kvantovou teorii pole. Normalizace volných stavů na konečný objem. Obecná Lorentzova transformace. Lorentzova grupa a její podgrupy.Skalární pole. Kleinova-Gordonova rovnice. Reálné skalární pole. Hamiltonův variační princip, Eulerovy-Lagrangeovy rovnice. Hamiltonův formalismus. Tenzor energie-hybnosti. Věta Noetherové. Zobecnění na vícekomponentní pole. Komplexní skalární pole. Kvantování skalárního pole, kreační a anihilační operátory, Fokův prostor. Hamiltonův operátor, operátor náboje a hybnosti skalárního pole. Přechod do Heisenbergova obrazu. Komutátory a kontrakce operátorů pole.Spinorové pole. Diracova rovnice. Klasická a kvantová teorie spinorového pole. Antikomutátory. Fokův prostor pro fermiony. Heisenbergův obraz.Elektromagnetické pole. Rovnice pro čtyřpotenciál, kalibrační transformace. Klasická teorie pole. Kvantování v Coulombově kalibraci. Kovariantní kvantování. Heisenbergův obraz. Spin fotonu.Vektorové pole. Procova rovnice. Klasická a kvantová teorie vektorového pole. Spin vektorové částice.Spojité spektrum. Normalizace jednočásticových stavů, operátory pole, kreační a anihilační operátory, komutátory a antikomutátory.

Literatura

Maggiore M. A Modern Introduction to Quantum Field Theory. Oxford University Press, 2005. ISBN 0198520743.Sterman G. An Introduction to Quantum Field Theory. Cambridge University Press, 1993. ISBN 0521311322.Guidry M. Gauge Field Theories. John Wiley & Sons, 1991. ISBN 047135385X.Formánek J. Úvod do relativistické kvantové mechaniky a kvantové teorie pole 1. Nakladatelství Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0060-9.Formánek J. Úvod do relativistické kvantové mechaniky a kvantové teorie pole 2a, 2b. Karolinum, 2000. ISBN 978-80-246-0063-5.

Požadavky

Účast studentů na přednáškách je doporučená, na cvičeních povinná. Studentovi, který se z vážných důvodů nemohl cvičení zúčastnit, může vyučující určit náhradní způsob splnění studijních povinností.

Garant

Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.

Vyučující

Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.