Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické metody ve fyzice (UF / 03600)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 03600 - Matematické metody ve fyzice, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané partie z funkcionální analýzy: Banachovy a Hilbertovy prostory, lineární operátory a funkcionály a jejich aplikace; základy variačního počtu; Fourierovy řady.Funkce komplexní proměnné: Analytická funkce, Cauchyův teorém a Cauchyova formule, reziduova věta, Laurentova řada; obory prostoty a inverzní funkce.Rovnice matematické fyziky: Klasifikace diferenciálních rovnic, klasické a zobecněné řešení, Laplaceova a Poissonova rovnice, vlnová rovnice, rovnice vedení tepla; Fourierova a Laplaceova transformace; speciální funkce.Základy teorie distribucí: Definice distribuce, operace s distribucemi, Diracova delta distribuce a její vlastnosti, konvoluce distribucí; diferenciální rovnice s distribucemi.Teorie grup: Grupy a jejich reprezentace, grupy symetrií SU(2) a SU(3), fyzikální aplikace.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student přehled o základních matematických postupech a metodách používaných při řešení fyzikálních problémů.

Literatura

Kvasnica, J. Matematický aparát fyziky. Academia, 2004. ISBN 80-200-0603-6.Děmidovič Boris Pavlovič. Sbírka úloh a cvičení z matematické analýzy. 2003. ISBN 80-7200-587-1.Čihák Pavel a kolektiv. Matematická analýza pro fyziky (V). Praha, 2003. ISBN 80-86732-12-6.Bartsch Hans-Jochen. Matematické vzorce. Praha, 1987. Arfken George B., Weber Hans J. Mathematical methods for physicists. 2001. Riley K.F., Hobson M.P., Benc. Mathematical methods for physics and engineering. 1998. Rektorys Karel a spolupracovníci. Přehled užité matematiky I, II. Praha, 2000. Kopáček Jiří a kolektiv. Příklady z matematiky pro fyziky [V]. Praha, 2003. ISBN 80-86732-15-0.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních, popř. nastudování vybrané doporučené literatury a vypracování domácích cvičení.Zápočet udělen za 50% úspěšnost v několika krátkých písemkách psaných během semestru.Zkouška je písemná a ústní. Úspěšné zvládnutí písemné části zkoušky je podmínkou ke zkoušce ústní.

Garant

RNDr. Josef JURÁŇ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Josef JURÁŇ, Ph.D.Mgr. Martin BLASCHKE