Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ionizující záření v život. prostředí (UF / 07003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 07003 - Ionizující záření v život. prostředí, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přírodní a umělé zdroje záření. Charakteristika a srovnání.2. Přírodní radionuklidy, rozpadové řady. Radioaktivita složek složek ŽP.3. Kosmické záření, kosmogenní radionuklidy.4. Dávky způsobené zevním ozářením a vnitřní kontaminací.5. Kinetika transportu významných radionuklidů v ŽP ke člověku.6. Umělé zářivé pozadí, jeho struktura. Důsledky havárií.7. Štěpný proces a doprovodné záření. Jaderné výbuchy.8. Jaderná energetická zařízení a technologie.9. Zdroje záření v technice, medicíně a ve vědě.10. Metabolismus umělých radionuklidů, tkáňové dávky, úvazky.11. Měření zářivého pozadí a interpretace fyzikálních údajů. Provoz monitorovacích sítí.12. Jaderný palivový cyklus a jeho vliv na ŽP.13. Hospodaření s vyhořelým palivem, radioaktivní odpady (RAO).14. Ukládání RAO a uplatňování principů jaderné bezpečnosti.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy problematiky ionizačního (radioaktivního) záření, jeho vlastnostmi, zdroji a zásadami ochrany.

Literatura

Jandl, J., Petr, I. Ionizující záření v životním prostředí. SNTL, Praha, 1988. ČSN ISO-31-10. Jaderné reakce a ionizační záření. Mackintosh, R., Al-Khalili, J., Jonson, B., Peňa, T. Jádro. Cesta do nitra hmoty. Academia, Praha, 2003.

Požadavky

Zápočet: 10 jednoduchých otázek anebo příkladů z předem daného souboru. Na udělení zápočtu je třeba mít minimálně 70% správně.

Garant

Doc. RNDr. Emil BĚTÁK, DrSc.

Vyučující

Doc. RNDr. Emil BĚTÁK, DrSc.Doc. RNDr. Emil BĚTÁK, DrSc.