Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy astronomie a astrofyziky (UF / 0B303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0B303 - Základy astronomie a astrofyziky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Historie astronomie:Aristarchos, Hipparchos, Ptolemaios, Aristoteles, Kopernik, Brahe, Kepler, Galileo, Newton, Hubble, Einstein.2) Sférická astronomie:souřadnicové soustavy, precese a nutace zemské osy, aberace, paralaxa, refrakce; souhvězdí, mapy a katalogy hvězd; čas, kalendáře.3) Nebeská mechanika:Newtonův gravitační zákon, úniková rychlost, Keplerovy zákony; orbitální elementy, Keplerova rovnice; vzájemné polohy planet, synodická a siderická oběžná doba.4) Sluneční soustava:vznik, planety a jejich měsíce, malá tělesa; Měsíc, zatmění a zákryty, slapové jevy, librace; zdánlivý a skutečný pohyb planet.5) Záření v astrofyzice:charakteristiky záření; záření absolutně černého tělesa, teploty; záření atomů a molekul, Boltzmannova a Sahova rovnice; spojité a čárové spektrum.6) Základní veličiny hvězd:hvězdná velikost, Pogsonova rovnice, barevný index a exces, mezihvězdná a atmosférická extinkce; spektrální klasifikace, H - R diagram.7) Dvojhvězdy:klasifikace dvojhvězd, základní vlastnosti, hmotová funkce.

Literatura

Karttunen H., Kröger P., Oja H., Poutanen M., Donner K. J. Fundamental Astronomy. Springer, 2007. Šolc M., Švestka J., Vanýsek V. Fyzika hvězd a vesmíru. SPN, Praha, 1991. Štefl V., Korčáková D., Krtička J. Úlohy z astrofyziky. Skriptum MU Brno, 2010. Vanýsek V. Základy astronomie a astrofyziky. Academia, Praha, 1980. Široký J., Široká M. Základy astronomie v příkladech. SPN, Praha, 1966.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:získání aspoň 75% bodů ze zápočtové písemné práce. Podmínky pro úspěšné absolvování zkoušky:získání aspoň 50% bodů z písemné části zkoušky a úspěšné absolvování ústní části zkoušky.

Garant

RNDr. Jiří KOVÁŘ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří KOVÁŘ, Ph.D.Mgr. Hana KUČÁKOVÁMgr. Kamila TRUPAROVÁ