Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy v PC I - MS Windows (UF / 0D100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D100 - Operační systémy v PC I - MS Windows, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Charakteristiky operačních systémů. Zavedení operačního systému při startu počítače (POST, ROM SCAN). Operační systémy diskové a nediskové. Vlastnosti OS: přenositelnost, souběžné zpracování a modulárnost, bezpečnost OS. Struktura operačního systému: jádro OS, správce procesů, správce paměti, správce V/V, správce souborů, ovladače zařízení, řídící program. Uživatelský a privilegovaný režim OS, procesy a podprocesy. Jádro OS: rozvrhování a přidělování podprocesů, obsluha výjimek a přerušení, nastavení priority. Význam Shell OS. Klasifikace OS. Technická podpora OS. Modely OS. Paralelní procesy. Multitasking a Hypertrading.Operační systém Windows 8/7/XP/NT. Architektura OS. Vlastnosti systému Windows a jeho použití. Správa paměti, využití procesoru (multiprocesing). Správa disku, mirroring, sdílení (FAT, FAT32, NTFS). Tvorba uživatelů a jejich uživatelských profilů. Instalace a údržba systému Windows (scandisk, defragmentace, monitorování systému). Nastavení HW prostředků a podpora PNP (video, síťové karty, modemy atd.), I/O, přerušení, DMA. Jádro (HAL) a subsystémy (Win64, Win32, Dos)Obsah praktikOperační systém Windows XP a Windows 7 a 8. Instalace, konfigurace a údržba. Nastavení síťových a hardwarových prostředků, práce s PNP. Upgrade na Windows 7. Obslužné a podpůrné programy. Instalace HW. Základní obsluha a příkazy OS. Srovnání vlastností operačních systémů Windows XP/7/8. Instalace a používání 16 bitových aplikací a programů MS-DOS pod Windows. Registry. Zástupci. Skripty. Práce starších programů Windows pod systémem Windows. Multiboot. Programy pro multiboot a jejich instalace a konfigurace. Programy pro správu disků.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý vykonávat činnosti, které odpovídají cílům předmětu.

Literatura

Jaroslav Horák. BIOS a Setup. Computer Press. Martin Dráb. Jádro systému Windows. Computer Press. Ondřej Čada. Operační systémy. Grada.

Požadavky

Požadavky na absolvování zápočtu: 80% účast na cvičeních, aktivní účast na cvičeních, instalace a konfigurace vybraných OS, minimálně 50% bodů z ověřovacího závěrečného písemného testu. Požadavky na složení zkoušky: získání alespoň 50% bodů u písemné zkoušky.

Garant

Ing. Jaroslav ZEMAN

Vyučující

Ing. Jaroslav ZEMANBcA. Bc. Miroslav ZEMAN