Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy v PC II - Linux (UF / 0D101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D101 - Operační systémy v PC II - Linux, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ObsahArchitektura OS Linux. Vlastnosti systému a jeho použití. Správa paměti, využití procesoru (multiprocesing). Správa disku, mirroring, sdílení, souborové systémy. Nastavení HW prostředků a podpora PNP (video, síťové karty, modemy atd.), I/O, přerušení, DMA. Bootovací manažéry.Přístupová práva. Tvorba uživatelů a jejich uživatelských profilů. Přístup k souborům.Vývojové prostředí. Instalace a údržba systému. Překladač gcc, jeho základní volby, oddělený překlad.Nástroj pro management překladu make, nástroj pro udržování verzí RCS. Ladění a analýza programů pomocí debug funkcí.Shelly. Příkazové, grafické. Práce s příkazovou řádkou, práce s editorem VI, VIM. Grafická prostředí v OS Linux.Obsah praktikBěhem praktik studenti provedou samostatnou instalaci OS Linux, jeho konfiguraci a nastavení včetně nastavení základních síťových služeb pro tvorbu dynamických www stránek, včetně instalace potřebných síťových služeb a aplikací (HTTP, SMTP, DNS, DHCP, Perl, PHP, Python). Instalace základních aplikací pro OS Linux (Java, Flash, ...). Aktualizace OS.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý vykonávat činnosti, které odpovídají cílům předmětu.

Literatura

ABC linuxu. Garth Snyder, Trent R. Hein, Evi Nemeth. Linux Kompletní příručka administrátora. Computer Press. Matt Welsh, Matthias Kalle Dalheimer, Terry Dawson, Lar Kaufman. Používáme Linux. Computer Press. ROOT.CZ.

Požadavky

Požadavky na absolvování zápočtu: 80% účast na cvičeních, aktivní účast na cvičeních, prezentace zadaného semestrálního projektu.

Garant

Ing. Jaroslav ZEMAN

Vyučující

RNDr. Jan SCHEE, Ph.D.