Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práce s PC I (UF / 0D123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D123 - Úvod do práce s PC I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled historie výpočetní techniky: historické etapy, generace počítačů, výzkum a výroba, současný vývoj.Práce pod operačním systémem Windows 8/7/XP: Základy práce s Windows, základy práce v síti: přihlašování do sítě, změna uživatelského hesla, mapování a využívání síťových disků.Práce s programy pro správu souborů, složek a počítače (Průzkumník, Total Commander, WinZip, WinRAR, 7-Zip, Dropbox, Unison, CCleaner), jejich vlastnosti a interní příkazy. Základní údržba uživatele, základní nastavení uživatele. Názvy souborů a složek. Lokalizace systému a programů.Práce s Microsoft Office: Program Microsoft Word a jeho použití, tvorba textových dokumentů ve Wordu. Tabulkový procesor Microsoft Excel a jeho použití, tvorba dokumentů v Excelu, kreslení grafů. Propojení programů Microsoft Office přes OLE techniky, sdílení dat. Microsoft Outlook. Kancelářský balík OpenOffice.org a jeho ekvivalenty Wordu (Writer) a Excelu (Calc).Sazba, fonty, typografie: obsah vs. forma = autor vs. typograf, základní pravidla sazby, typografická úprava, fonty, jejich základní klasifikace a použití. Design tiskovin aneb méně je vždy více. Design webových stránek. Zmínka o typografickém systému LaTeX.Práce na Internetu: Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Outlook Express (Microsoft Mail), nastavení připojení a nastavení vlastností programů, doplňky.Kreslení grafů: portabilní program gnuplot a jeho využití při zpracování protokolů do praktik.Další informace lze nalézt na webové stránce:

Získané způsobilosti

Studenti získají základní dovednosti při práci s PC (včetně správy a údržby).

Literatura

Martin Žemlička. E-mail, chat, sms - Praktický průvodce elektronickou komunikací. Computer Press. ISBN 80-7226-928-3.Peter Norton a John Mueller. Kompletní průvodce operačním systémem Windows XP. Softpress, 2003. ISBN 80-864-9728-3.John Walkenbach. Microsoft Excel - vzorce a funkce. Mobil media, 2001. ISBN 80-865-9301-0.Microsoft Corporation. Microsoft Windows XP Professional Training Kit. Computer Press. ISBN ISBN: 80-7226-717.Rostislav Zedníček. Outlook 2003. Grada, 2004. ISBN 80-247-0701-2.Mark Minasi. Windows XP Professional. Grada, 2002. ISBN 80-247-0326-2.Michal Osif. Windows 2000 Professional. Grada, 2000. ISBN 80-7169-936-5.

Požadavky

Účast na cvičeních minimálně 80%.Vyhotovení a odevzdání všech praktických cvičení, která budeme přímo ve výuce vytvářet.Úspěšné absolvování testu (náplň a kritéria úspěšnosti budou upřesněna na cvičeních).Odevzdání zápočtového projektu sestávajícího ze dvou úkolů: Word a ExcelPro získání zápočtu je třeba odevzdat vypracované oba úkoly.

Garant

Ing. Jaroslav ZEMAN

Vyučující

Mgr. Jan NOVOTNÝIng. Jaroslav ZEMAN