Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost počítačových sítí a PC (UF / 0D160)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D160 - Bezpečnost počítačových sítí a PC, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Ochrana proti zcizení a poškození dat a hesel.- Postupy a strategie útočníků při napadení sítě.- Ochrana www a FTP serverů.- Monitorování sítě, firewally, útoky typu DoS, dDoS, útoky převzetím řízení.- Šifrování komunikace a dat, symetrické a asymetrické šifrování, útoky na kryptografické algoritmy, digitální podpisy a certifikáty, odposlech a modifikace dat.- Autentizace.- Redundance.- Viry, červy a trojské koně.- Prolamování hesel.- SSH, SSL, Kerberos, MDA5.- HTTPS, IPsec/IKE.- Systémy ověřování RADIUS a IAS.- VPN.- WEP a WPA.Obsah praktikV cvičeních se studenti budou učit zabezpečovat servery, stanice, internetové aplikace a síťový provoz, nastavovat správně hesla, porty a zabezpečenou síťovou komunikaci.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý vykonávat činnosti, které odpovídají cílům předmětu.

Literatura

Jaroslav Horák. Bezpečnost malých počítačových sítí. Grada. Bob Toxen. Bezpečnost v Linuxu - Prevence a odvracení napadení systému. Computer Press. Stuart McClure, Joel Scambray, George Kurtz. Hacking bez tajemství. Computer Press. Joel Scambray, Mike Shema. Hacking bez tajemství - Webové aplikace. Computer Press. Brian Hatch, James Lee, George Kurtz. Hacking bez tajemství: Linux. Computer Press. Internetové stránky o bezpečnosti. Brian Hatch, James Lee, George Kurtz. Linux Hackerské Útoky. SoftPress. Tomáš Doseděl. Počítačová bezpečnost a ochrana dat. Computer Press. Chris Prosise, Kevin Mandia. Počítačový útok Detekce, obrana a okamžitá náprava. Computer Press. Marek Střihavka. Vaše bezpečnost a anonymita na Internetu. Computer Press.

Požadavky

Požadavky na absolvování zápočtu: 80% účast na cvičeních, aktivní účast na cvičeních, prezentace zadaného semestrálního projektu. Požadavky na složení zkoušky: splnění zadaného semestrálního projektu.

Garant

RNDr. Hynek SEKANINA, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hynek SEKANINA, Ph.D.BcA. Bc. Miroslav ZEMAN