Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová grafika I - Digitální fotogra (UF / 0D165)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D165 - Počítačová grafika I - Digitální fotogra, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy skenování a digitální fotografie, základy práce v programu Adobe Photoshop, základní úpravy obrazu pomoci křivek a histogramu, základy práce s vrstvami, maskami a ořezovými cestami, základní barevné úpravy obrazu. Základní retušování obrazu, fotografická montáž, maskování.Využívání vrstev při tvorbě fotografických koláží a montáží, maskování. Kombinace výběru s maskováním vrstev. Vytváření světelných efektů a stínů. Výběry složitých, průhledných a pohybujících se objektů. Klíčování pozadí. Kombinace výběru s maskováním vrstev. Specializovaná retuš a její využití v portrétní fotografii (používaní specializovaných filtrů). Možnosti práce s vektorovými objekty, umělé struktury a textury. Specializované postupy při konverzi a úpravách snímků ve stupních šedi. Postupy při konverzi konverze RGB do CMYKu, barevné posuny při tisku a jejich eliminace. Skládání různých expozic identické scény do jednoho snímku s rozšířeným tonálním rozsahem, HDR formát a 32bit barevná hloubka. Manipulace s barvou, selektivní posuny barev a nahrazování specifických barev. Postupy lokálních úprav obrazu s použitím výběrů a alfa kanálů. Úvod do problematiky Správy barev, její význam pro barvové ujednocení obrazu v závislosti na charakteru V/V zařízení a pracovních prostředích softwarových aplikací, barevný režim a barevný gamut. praktické používaní ICC profilů, kalibrace zařízení. Konverze mezi jednotlivými barevnými prostory a profily. Vytváření kalibračních profilů digitálního fotoaparátu.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti kompletního zpracování bitmapových obrázků. (viz cíle)

Literatura

Adobe Creative Team. Adobe photoshop CS6: Oficiální výukový kurz. ISBN 9788025137369.Kelby Scott. Digitální fotografie v Adobe Photoshop CS6. ISBN 9788025137932.Čevela Lubomír. Digitální fotografie v programu GIMP. ISBN 9788025135822.Lea Derek. Mistrovství v Adobe Photoshop. Praha. ISBN 9788025123409.DANNHOFEROVÁ JANA. Velká kniha barev. ISBN 9788025137857.

Požadavky

Vypracování semestrálního projektu, 75% aktivní účast na cvičeních

Garant

Ing. Jaroslav ZEMAN

Vyučující

Ing. Jaroslav ZEMANBcA. Bc. Miroslav ZEMANIng. Jaroslav ZEMANBcA. Bc. Miroslav ZEMAN