Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a rozpoznání obrazu (UF / 0D190)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D190 - Analýza a rozpoznání obrazu, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Matematický popis obrazu spojitý a diskrétní, fyziologické a psychické aspekty vidění, matematický model černobílého a barevného vidění, typy obrazů a zařízení pro jejich snímání.2. Předzpracování obrazu: vzorkování a rekonstrukce obrazu, lineární operátory, sčítání a konvoluce obrazu, jednotkové transformace. Geometrické transformace, číslicová filtrace šumu, ostření obrazu a vyjasnění hran, histogram a jeho vyrovnání.3. Matematická morfologie: dilatace, eroze, uzavření a otevření.4. Segmentace obrazu: Segmentace prahováním, adaptivní prahování. Sledování hranice, Houghova transformace. Segmentace narůstáním a štěpením oblastí, přímým srovnáním se vzorem.5. Detekce příznaků a rozpoznání vzorů: globální a lokální příznaky, evaluace příznaků, nezávislost vůči transformacím obrazu, příznakové statistické metody pro rozpoznání vzorů, klasifikátory.6. Aplikace vybraných metod v praxi.Aktuální informace a doplňkovou literaturu lze získat zde:

Získané způsobilosti

Student získá základní teoretické znalosti z oblasti digitálního zpracování dvourozměrných signálů (obrazů) i vícerozměrných signálů ve fyzice, monitorovací technice i v dalších oblastech.

Literatura

HARALICK, R. M. - SHAPIRO, L. G. Computer and Robot Vision. New York: Addison-Wesley, 1992. ISBN 0-201-56943-4.SCHLESINGER, M.I. - HLAVÁČ, V. Deset přednášek z teorie statistického a strukturního rozpoznávání. Praha: ČVUT, 1999. ISBN 80-01-1998-5.SOJKA E. Digitální zpracování a analýza obrazů. VŠB-TU Ostrava, 2000. ISBN 80-7078-746-5.ŠONKA, M. - HLAVÁČ, V. - BOYLE, R. Image Processing, Analysis and Machine Vision. Boston: PWS, 1998. ISBN 0-534-953-93.

Požadavky

Semestrální zkouška má pouze ústní část. Požaduji znalost podstaty probraných metod doplněných praktickou ukázkou. Přednost před recitováním matematických vzorečků má znalost matematické podstaty a "piktogramatický" přístup (např. u vlastností Fourierovy transformace požaduji načrtnutí základních transformačních párů a vysvětlení jejich vlastností).

Garant

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.