Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza signálu (UF / 0D206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D206 - Analýza signálu, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy. Signál spojitý, diskrétní, číslicový, oblasti aplikace, etapy zpracování signálu, klasifikace diskrétních metod zpracování signálu, výhody a nevýhody diskrétního a číslicového zpracování signálů, signály 1D, 2D, vícerozměrné.2. Fourierova řada (FS) a Fourierova transformace (FT) spojitého signálu. Definice a vlastnosti, FT základních signálů, vliv vzorkování originálu na obraz, konvoluce a korelace.3. Vzorkování a rekonstrukce signálu. Ideální a reálný vzorkovací signál, vzorkovací teorém a alias, rekonstrukční filtr a interpolanta.4. Fourierova transformace diskrétního signálu. DTFT, DFT, jejich inverze a vlastnosti.5. Diskrétní unitární transformace. Kernel transformace, unitarita, hermitovost, příklady: Hadamardova, Walshova, DFT, Haarova, metody rychlého výpočtu DFT (FFT).6. Deterministické a stochastické signály. Stabilita a kauzalita, lineární časově invariantní systémy.7. Přenosová funkce, impulsní odezva systému, zkreslení (vazba na přenosovou šířku pásma).8. Digitální filtrace a stavba digitálních filtrů - FIR, IIR (numerická realizace konvolučního integrálu, dolnofrekvenční filtry na odstranění šumu, úzkopásmové filtry, nelineární filtry, filtry pro odstranění výstřelů).9. Waveletové transformace (WT). Časově-frekvenční analýza, spojité, diskrétní WT (CWT/DWT), DWT tyou Daubechies, realizace WT bankami filtrů.Aktuální informace a doplňkovou literaturu lze získat zde:

Získané způsobilosti

Student získá základní teoretické i prakticky uplatnitelné znalosti z oblasti digitálního zpracování jednorozměrných signálů ve fyzice, monitorovací technice i v dalších oblastech.

Literatura

http://www.usm.maine.edu/engineering/mariusz-jankowskihttps://www.coursera.org/course/dsphttp://ocw.mit.edu/resources/res-6-007-signals-and-systems-spring-2011/Nevřiva, Pavel. Analýza signálů a soustav. BEN, 2000. ISBN 80-730-0004-0.

Požadavky

Semestrální zkouška má pouze ústní část. Požaduji znalost podstaty probraných metod doplněných praktickou ukázkou. Přednost před recitováním matematických vzorečků má znalost matematické podstaty a "piktogramatický" přístup (např. u vlastností Fourierovy transformace požaduji načrtnutí základních transformačních párů a vysvětlení jejich vlastností).

Garant

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.