Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika v digitální fotografii (UF / 0D265)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D265 - Fyzika v digitální fotografii, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdroje světla: vlnové a kvantové vlastnosti světla, elektromagnetické spektrum, charakteristiky světla, radiometrie a fotometrie, spektra rozličných přirozených a umělých zdrojů.2. Šíření světla a interakce s objektem: geometrická optika, vlnová optika, polarizace, aplikace ve fotografii.3. Detekce světla I - lidské oko: vlastnosti, teorie barevného vidění, trichromazie, tristimulace, metamerie, aditivní a subtraktivní skládání barev, optické iluze.4. Detekce světla II - fotografický film, čipy CCD, CMOS: fyzikální principy, použití, vlastnosti, vzorkování v prostoru a v čase (video), aliasing.5. Digitální fotografie: rozlišení obrázků, pixely, DPI, světlo, expozice, clona, clonové číslo, rychlost závěrky, ISO, citlivost čipu, komprimace.6. Skenování: rozlišení obrázků, pixely, DPI, optická densita, barevné modely CMYK, RGB, principy správného skenování, nastavení histogramu a křivky, restaurace snímku pomocí digital ICE, zvolení správné velikosti skenovaného snímku.7. Práce v programu Adobe Photoshop a Gimp: otevření, uložení, export, konverze, změna velikosti, transformace snímku, vyrovnání linearity, křivky, histogramy, jas a kontrast, vyvážení barev, míchání kanálů, práce s kanály, vrstvami a výběry, ořezové cesty a masky, práce s textem, základní filtry.8. Pokročilé techniky úpravy fotografií: obarvovaní a odbarvování, nahrazení barev, retuš, spojování snímků, speciální efekty.9. Správa barev: barevné modely, ICC, správa barev, kalibrování monitorů.10. Obsah praktik: Student postupně podle nabytých znalostí bude upravovat fotografie a aplikovat na ně různé techniky a efekty.Součástí bodů 1-4 jsou reálné demonstrace některých jevů v laboratoři optiky a v terénu.Aktuální informace a doplňkovou literaturu lze získat prostřednictvím následujícího odkazu:

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí jednak s fyzikálními aspekty (nejen) digitální fotografie, jednak se základními technicko-optickými pojmy digitální fotografie, s počítačovým zpracováním, se správou barev, skenováním, a naučí se pracovat s vybranými programy pro úpravu digitálních fotografií.

Literatura

Václav Kovařík. Adobe Photoshop v praxi. Grada, 2003. ISBN 80-247-0583-4.Adobe Press. Adobe Photoshop 6.0 - oficiální výukový kurz. SoftPress, 2001. ISBN 80-864-9706-2.Scott Kelby. Digitální fotografie ve Photoshopu. Computer Press. ISBN 80-722-6990-9.Josef Vybíral. GIMP - Uživatelská příručka. Computer Press. ISBN 80-251-0158-4.Pavel Konotek a spol. Velká kniha skenování - úprava obrázků a tisk. UNIS Publishing, 2000. ISBN 80-86097-50-1.http://nora.fpf.slu.cz/~hledik/pub/teach/classes/phydip/phydip_cz.shtml#readingMalina, Václav. Digitální technika. KOPP. ISBN 80-723-2157-6.Tomáš Tůma. Fotografujeme digitálně. Computer Press. ISBN 80-251-0153-3.Dave Johnson. Jak využívat digitální fotoaparát. SoftPress, 2003. ISBN 80-864-9757-7.Bruce Fraser, Chris Murphy, Fred Bunting. Správa barev - Průvodce profesionála v grafice a pre-pressu. Computer Press. ISBN 80-722-6943-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu student(a) vypracuje esej na určené téma (bude zadáno do poloviny semestru v rozsahu bodů 1-4 sylabu s přihlédnutím k individuálnímu zaměření studenta), v němž se bude věnovat na kvalitativní úrovni určitému fyzikálnímu principu využívanému v digitální fotografii. Esej bude doplněna praktickými ukázkami. Například esej na téma Polarizace světla bude doplněno digitálními fotografiemi demonstrujícími vliv polarizačních filtrů;(b) absolvuje ústní rozpravu, v níž prokáže teoretickou znalost a schopnost řešit zadané praktické úkoly v rozsahu bodů 5-10 sylabu.

Garant

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin PETRÁSEKRNDr. Hynek SEKANINA, Ph.D.BcA. Bc. Miroslav ZEMAN