Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová grafika - DTP a typografie (UF / 0D267)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 0D267 - Počítačová grafika - DTP a typografie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Typografie a typografická pravidla: písmo a sazba, písmová osnova, typ a rodina písma, formáty papíru, typografické pravítko, správný výběr a použití písma, počítaní znakůModerní grafický design tiskovin pro web a tiskPravidly sazby: mezislovní mezera, řádkový proklad, odstavec, zarovnání textu, dělení slov, znaménka, čísla a zkratky, hladká a smíšená sazba, korekturní znaménkaPísmo: znaky, znaková osnova, typy a rodiny písma, klasifikace tiskových písem, bitová a vektorová písma, ttf, otf, atm písma a jejich fungování v programech.Programy pro sazbu a DTP: Adobe InDesign a QuarkXPress - zlom, formát okrajů, sloupců a stránky, vodítka, práce s textem a odstavcem, import obrázků a jejich nastavení, práce s objekty - překrývání, průhlednost, obtékání, transformace a efekty, prolnutí, znakové a odstavcové styly, oddíly, práce s tabulkami, práce s barvami, vrstvy, export do PostScriptu a pdf.Předtisková úpravou dokumentu: vazby knih, přípravou na osvit, běžné zásady grafické úpravy tiskovin.Tiskové technikyPráce s programem Adobe Acrobat X, úprava pdf dokumentů. Optimalizace tisku do pdf dokumentu pro tisk a web. Tvorba interaktivních dokumentů.Korektury textuObsah praktikStudent postupně podle nabytých znalostí připraví maketu vizitky, pozvánky, plakátu, knihy připravené pro tisk a web.

Získané způsobilosti

* samostatná práce s programy Adobe indesign, Adobe Acobat X* typografie a typografická pravidla, sazba* pracovními postupy předtiskové přípravy, optimalizace dokumentu pro web a tisk, multimediální a interaktivní dokumenty* techniky rozvíjející tvůrčí schopnosti

Literatura

Adobe Creative Team. Adobe Illustrator CS6: Oficiální výukový kurz. COMPUTER PRESS, 2013. ISBN 9788025137925.Adobe Creative Team. Adobe InDesign CS6: Oficiální výukový kurz. COMPUTER PRESS, 2013. ISBN 9788025138038.Adobe Creative Team. Adobe InDesign CS6: Oficiální výukový kurz. Compter Press. Martin Vlach, Petr Švéda. Adobe InDesign 2 - uživatelská příručka. Computer Press. ISBN 80-7226-750-7.Beran, Vladimír & kol. Aktualizovaný typografický manuál. Kafka design, Praha, 1999. Elaine Weinmann a Peter Lourekas. Elaine Weinmann a Peter Lourekas. Softpress, 2003. ISBN 80-864-9737-2.Pavel Kočička, Filip Blažek. Praktická typografie. Computer Press. ISBN 80-722-6385-4.Jiří Hlavenka. QuarkXPress 4 a 5 - Podrobná příručka. Computer Press. ISBN 80-7226-893-7.Elaine Weinmann a Peter Lourekas. QuarkXPress 5 pro Windows a Macintosh. Softpress, 2003. ISBN 80-864-9737-2.Bruce Fraser, Chris Murphy, Fred Bunting. Správa barev. Computer Press, 203. ISBN 80-722-6943-7.Bruce Fraser, Chris Murphy, Fred Bunting. Správa barev - Průvodce profesionála v grafice a pre-pressu. Computer Press. ISBN 80-722-6943-7.Anita Dennis. Tvorba PDF pomocí Adobe Acrobat - průvodce pro profesionály v DTP a pre-pressu. Computer Press. ISBN 80-7226-718-3.

Požadavky

Zvládnutí programu Adobe indesign, Adobe Acobat X a zvládnutí základních znalostí z oblasti typografie, sazby a zlomu tiskovin. Požadavky na absolvování zápočtu: 80% účast na cvičeních, odevzdání 3 zadaných úkolů.

Garant

Ing. Jaroslav ZEMAN

Vyučující

Ing. Jaroslav ZEMANBcA. Bc. Miroslav ZEMANIng. Jaroslav ZEMANBcA. Bc. Miroslav ZEMAN