Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická mechanika (UF / 1U004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 1U004 - Teoretická mechanika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování newtonovské mechaniky.2. Systémy hmotných bodů podrobených vazbám.3. Hamiltonův variační princip.4. Metody Lagrangeova formalismu.5. Nebeská mechanika a teorie rozptylu.6. Malé kmity.7. Tuhé těleso.8. Hamiltonův formalismus.9. Kanonické transformace a Hamiltonova-Jacobiho teorie.10. Základní pojmy mechaniky kontinua.11. Dynamika kontinua.12. Okrajové úlohy mechaniky kontinua.Podrobně rozepsaný sylabus, aktuální informace a doplňková literatira jsou uvedeny na webové stránce předmětu:

Získané způsobilosti

Student bude ovládat pokročilejší partie newtonovské mechaniky hmotných bodů, tuhého tělesa a kontinua, včetně aplikací v teoretické fyzice.

Literatura

http://nora.fpf.slu.cz/~hledik/pub/teach/classes/temech/temech_cz.shtml#readingGoldstein, H., Poole, C., Safko, J. Classical Mechanics. Addison-Wesley, San Francisco, 2002. ISBN 0-321-18897-7.Calkin, M. G. Lagrangian and Hamiltonian mechanics: solutions to the exercises. World Scientific, Singapore, 1999. ISBN 978-981-02-3782-0.Brdička, M., Samek, L., Sopko, B. Mechanika kontinua. Academia, Praha, 2005. ISBN 80-200-1344-X.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. Písemná část zkoušky sestává ze čtyř úloh, na jejichž řešení je 120 minut. Každá z úloh je hodnocena 0 až 5 body.K postupu do ústní části zkoušky je nutné získat v písemné části (včetně bodů z testů) nadpoloviční počet bodů, tj. alespoň 11. Při nesplnění této podmínky je student hodnocen stupněm F. Při splnění této podmínky si student vylosuje dvě zkušební otázky z témat sylabu. Odpověď na každou otázku je hodnocena 0 až 5 body. Před samotnou rozpravou se zkoušejícím má student čas na přípravu.Výsledek zkoušky se klasifikuje na základě součtu bodového zisku v obou částech zkoušky (maximum je tedy 30 bodů) podle klasifikační tabulky uvedené na webové stránce předmětu (link viz sekce "Obsah").

Garant

RNDr. Jan HLADÍK, Ph.D.Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan HLADÍK, Ph.D.RNDr. Jan HLADÍK, Ph.D.Mgr. Jan NOVOTNÝ