Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasická elektrodynamika (UF / 1U106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / 1U106 - Klasická elektrodynamika, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní veličiny elektrodynamiky. Rekapitulace o elektromagnetických jevech. Maxwellovy rovnice v integrálním a diferenciálním tvaru.2. Statická a kvasistacionární pole. Laplaceova a Poissonova rovnice. Jednoznačnost řešení. Metody řešení elektrostatického pole. Pole stacionárního proudu. Multipólové rozvoje. Rovnice kvasistacionárního pole.3. Zákony zachování v elektrodynamice. Zákon zachování elektrického náboje, energie, hybnosti a momentu hybnosti. Poyntingův vektor a Maxwellův tensor napětí.4. Tensor elektromagnetického pole. Maxwellovy rovnice v kovariantní formě. Transformační zákony pro elektromagnetické pole, invarianty elektromagnetického pole. Lagrangeův a Hamiltonův formalismus. Tensor energie-hybnosti. Tlak světelného záření.5. Skalární a vektorový potenciál, kalibrační transformace a invariantnost. Vlnová rovnice pro elektromagnetické potenciály. Kanonický tvar rovnic elektromagnetického pole.6. Elektromagnetické záření. Retardované a advancované potenciály. Liénardovy-Wiechertovy potenciály. Multipólový rozvoj radiačního pole. Elektrické a magnetické dipólové záření, elektrické kvadrupólové záření.7. Šíření elektromagnetických vln. elektromagnetické vlny v různých prostředích (dielektrika, vodiče). Polarisace. Odraz a lom na dielektrickém rozhraní. Fresnelovy vzorce. Odraz na kovech.8. Rozptyl elektromagnetických vln. Základy teorie vlnovodů. Dutinový resonátor.Další informace a studijní literatura jsou uvedeny na webové stránce předmětu:

Získané způsobilosti

Student se seznámí s klasickou elektrodynamikou v rozsahu nezbytném pro studium dalších teoretických předmětů.

Literatura

http://nora.fpf.slu.cz/~hledik/pub/teach/classes/celdyn/Jackson, J. D. Classical Electrodynamics. John Wiley, New York, 1975. Kvasnica J. Teorie elektromagnetického pole. Academia, Praha, 1985.

Požadavky

Alespoň 80% účast na cvičeních. Pro získání zápočtu je nutné napsat úspěšně zápočtový písemný test. Zkouška je písemná (4 úlohy, 120 minut) a ústní (2 otázky).

Garant

RNDr. Pavel BAKALA, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel BAKALA, Ph.D.Mgr. Kateřina GOLUCHOVÁ