Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová teorie pole I (UF / DF001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / DF001 - Kvantová teorie pole I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Relativistické vlnové rovnice (Klein-Gordon, Dirac, Proca, Maxwell). Klasická teorie odpovídajících volných polí. Kalibrační invariance elektromagnetického pole a její důsledky. Kvantování skalárního,fermionového, masivního vektorového a elektromagnetického pole ve Schrödingerově obraze. Kreační a anihilační operátory. Fokův prostor pro bozony a fermiony. Operátory energie, hybnosti a náboje polí. Heisenbergův obraz. Normální a chronologické (Dyson, Wick) součiny. Komutátory (antikomutátory) a kontrakce operátorů v Heisenbergově obraze. Interakce mezi poli. Dirakův (interakční) obraz. Definice S-matice, její vztah k účinným průřezům a rozpadovým rychlostem. Invariantní poruchový rozvoj. Wickův teorém. Interakční hamiltonián spinorové elektrodynamiky, elementární procesy (jeden z nich vyšetřen podrobně). Feynmanova pravidla spinorové elektrodynamiky. Křížová symetrie. Slabé interakce mezi leptony a W-bozony. Leptonový rozpad W-bozonu.

Literatura

Maggiore M. A Modern Introduction to Quantum Field Theory. Oxford University Press, 2005. ISBN 0198520743.Guidry M. Gauge Field Theories. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co, 2004. ISBN 978-0-471-63117-0.Itzykson C., Zuber J.-B. Quantum Field Theory. McGraw-Hill Inc., 1980. ISBN 0486445682.Formánek J. Úvod do relativistické kvantové mechaniky a kvantové teorie pole 1. Nakladatelství Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0060-9.Formánek J. Úvod do relativistické kvantové mechaniky a kvantové teorie pole 2a, 2b. Karolinum, 2000. ISBN 978-80-246-0063-5.

Požadavky

Účast na přednáškách je doporučená. Může být nahrazena samostudiemdoporučené literatury a individuálními konzultacemi.

Garant

Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.